Font Foradada
Matadepera

La Barata
    Quilòmetre 9,200 de la carretera de Sabadell a Talamanca.

Entorn en desús des de fa molt de temps, en estat progressiu d'abandonament, i la font no raja.
    Jordi Montlló Bolart

La font foradada està situada en el vessant hidrogràfic dret de la riera de les Arenes, al capdavall de l’obaga de les Cantarelles. Hidrogràficament també està ubicada entre dos torrents, el del Collet Estret i el del Roig, igual que ho està estratègicament el mas de La Barata. El lloc és ombrívol i convida al repòs. La font, que ara no raja, estava situada on hi ha una bassa de planta semi-circular. L’aigua baixava per un canaló cap a una pica que sobreeixia cap a la bassa.  Està buida i la vegetació l’està engolint. La bassa, està construïda de pedra, restes de maons i arrebossada amb morter de calç. No té rentadora, però el pedrís, pel seu costat sud, té un retall que permet, en cas de sobreeixir caure cap a una canal mig colgada. La font forma part de la construcció d’un jardí romàntic, amb parterres i camins resseguits per pedra en una zona molt planera. Forma part d’aquest jardí un parterre circular amb una taula de pedra al bell mig i un banc fet de pedra del qual en queden nombroses restes mig tapades per la molsa.

En el marge s’hi observa un mur de grans dimensions en alçada i amplada que en realitat correspon a un antic forn d’obra, del qual en queden estructures muraries al damunt. La cambra de combustió està tapiada i el laboratori o cambra de cocció colgada.

Tot i que el jardí romàntic és propi del segle XIX, probablement la font ja existís amb anterioritat.

BALLBÉ i BOADA, Miquel (2000). Topònims de Sant Llorenç del Munt i rodalia. Matadepera, Sant Jordi. Autoedició.