Font d'en Llanes
Figaró-Montmany

Nucli del Figaró
    Font d'en Llanes s/n.

Ajuntament de Figaró-Montmany. Crta de Ribes n.34. Figaró-Montmany 08590.
    Anna M. Gómez Bach

Es troba en una zona plana de la plaça que forma l'espai de la Font d'en Llanes. Entorn urbanitzat on existeixen diversos elements de mobiliari urbà com fanals, bancs i també la font que dóna nom al lloc. La font es troba als peus d'una vessant muntanyosa força pronunciada, entre el Sot de la Font d'en Llanes i la carena coneguda com la zona del Carme. La font es troba semioberta i soterrada, situada per sota el nivell actual de circulació de la plaça. S'accedeix per unes petites escales formades per un conjunt de 6 graons. Tota l'estructura presenta una planta rectangular, construïda amb pedra local, de petites dimensions i ben desbastada, lligada amb abundant ciment. L'aigua surt per una canya senzilla de metall que funciona com a broc vessador, als peus del qual hi ha una petita pica per la captació de l'aigua i una coberta de llosa plana, de la mateixa pedra local. La resta de la plaça, també pavimentada es troba rodejada per grans arbres i manté part del solar com a espai d'esbarjo.

Plaça que s'ha d'emmarcar en el context d'urbanització i adequació de la zona residencial alta de Figaró-Montamny. Aquesta zona d'interès natural està situada sobre el revolt d'accés cap a les torres altes del municipi i cap a Vallcàrquera. Constitueix un lloc de pas i de trobada entre la gent de la part alta i la part baixa del poble. Està freqüentada pels nens del veïnatge i els jubilats o caminants, essent també un dels llocs d'esbarjo escollit per alguns professors per fer les sortides escolars. Des d'aquesta font surt el camí que porta a la Cova del Carme i el seu arranjament es pot situar a finals del segle XX.