Font dels Quatre Brocs
Folgueroles

Plaça de la Font del Glaç
    A la banda de migdia del nucli urbà, entre el passeig del Torrent i el carrer de l'Esbart de Vic

Ajuntament de Folgueroles
    Adriana Geladó Prat

Font urbana situada a l’extrem de tramuntana de la plaça, a tocar del torrent de Folgueroles. Està formada per una estructura de banyera rodona disposada a mode de pica i sostinguda amb una peanya octogonal, tot bastit amb pedra. Al centre de la pica hi ha un distribuïdor metàl·lic de forma cilíndrica, d’on surten quatre grans brocs amb forma d’aixeta. Sota de cada broc hi ha una graella metàl·lica utilitzada per recolzar-hi els recipients utilitzats per recollir l’aigua. La font està envoltada per un gran banc corregut de pedra disposat circularment.

Altres noms relacionats amb l'element: font del Pou Nou.

La primavera de l’any 1989, durant un període de gran sequera al municipi, es van excavar dos pous a la zona de la font del Glaç i del torrent de Folgueroles, amb la intenció d’aconseguir noves captacions d’aigua per abastir la població. Aquesta font, doncs, és fruit de l’excavació d’un d’aquests pous, de més de 90 metres de profunditat, just en el lloc on es creuaven dues betes d’aigua subterranies. Aquestes betes foren localitzades per en Carlos del Passavant, un radioestesista o saurí que localitzà el punt exacte amb la tècnica del pèndol. La font fou inaugurada el 29 de juliol de l’any 1989.

BADOSA I TUBAU, Lluís (1998). “En Carlos del Passavant”. La Falguera nº 12, p. 23-24.

GRUP DE DEFENSA DEL TER (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Col. L’Entorn, 45. Manlleu: Grup de Defensa del Ter, p. 303.

PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 98, 102-103.