Font dels Mestres
Sant Quirze de Besora

Plaça dels Mestres
    Emplaçament
    A la plaça dels Mestres situada al centre del nucli antic i davant de Cal Espadaler a la plaça del mateix nom.
    581,4

42.100980257119
    2.2210707961624
    435593
    4661282
    08237 - 161
    Ajuntament de Sant Quirze de Besora
    Bo
    Font emplaçada a la posició actual després de reformar el lloc i enderrocar la casa de Can Toia on hi tenia la font encastada. La reforma traslladà la font a l'emplaçament actual que es connectà a la xarxa pública d'aigües. Va ser el moment que canvià el nom de font de Can Toia a font dels mestres. L'estat de conservació de la font és excel·lent.
    ajuntament de Sant Quirze de Besora
    Pere Cascante i Torrella

Font que es conserva en un racó de la plaça creada en el moment d'enderrocar l'antiga casa de Can Toia. Es tracta d'una font urbana que consisteix en una modificació de l'antiga font dels mestres emplaçada al mateix indret que l'antiga. Al costat d ela font hi ha un medalló que al·ludeix  aquesta professió tat important pels joves de la vila. En aquesta hi ha la inscripció de SANT QUIRZE DE BESORA A TOTS ELS SEUS MESTRES i la data de 1976 amb un dibuix d'una ploma, una paleta de pintura, una taula dels deu manaments de la Llei de Déu i un llibre amb un rostre dels mestres

Font que honorifica la tasca dels mestres i professors

Font que estava enganxada a la paret de la casa de Can Toia i a la que rebia el nom de font de can Toia. Amb l'enderroc d'aquesta finca  i dels edificis annexos com can Bartrina es va construïr en el seu lloc la plaça dels mestres. Va ser en el moment que va canviar la ubicació de la font i va passar a formar part de la plaça canviant el seu nom per Font dels Mestres. sembla ser que la font de Can Toia es nodria de l'aigua procedent de la font de la Petja com una derivació de la mateixa.

AJUNTAMENT DE SANT QUIRZE DE BESORA. Un passeig per les fonts urbanes de Sant Quirze de Besora.

BORDAS, VICTOR. la font del mil·lenàri Ajuntament de Sant Quirze de Besora. Programa de la Festa Major 2019

MASNOU. JOSEP. Fonts de llegenda. Ajuntament de Sant Quirze de Besora. Programa de la Festa Major

SERRALLONGA URQUIDI, JOAN; 1998. Sant Quirze de Besora de 1714 a l'actualitat. Eumo editorial