Font dels Afores
Castellfollit de Riubregós

Al sud del nucli urbà, seguint el camí de Castellfollit de Riubregós a Ferran.

Ramon Segués Gelabert
    Ajuntament de Castellfollit de Riubregós
    Anna Camats Malet

Font i taula de pedra ubicades dins una zona d'esbarjo, als afores de Castellfollit. La font és construïda amb pedres de mida petita i mitjana, regulars, lligades amb formigó, i destaca per la seva estructura arquitectònica, que representa un castell. La font, en conjunt, adopta formes rectilínies, excepte l'espai on s'ubica l'aixeta, en forma d'arc de mig punt, i la pica de la font, ovalada. Consta d'un cos central amb dues torres laterals a banda i banda d'aquest, les quals sobresurten uns centímetres de la façana del cos central, relleu que permet distingir les diferents estructures. Aquesta solució ha estat també adoptada per simular tres merlets que coronen el castell, emmarcats a dalt i abaix per dos frisos horitzontals. A la part alta de les torres hi ha dos blocs de pedra quadrangulars, de la mateixa mida que les torres, i sobre el cos central hi ha una estructura de pedres esglaonada on s'hi ha inserit dues plaques amb inscripcions. A la placa superior, metàl·lica, hi ha inscrit la dedicatòria "En record de Ramon Segués Gelabert, el qual va construir aquesta font l'any 1986", mentre que la placa inferior, de pedra, hi ha gravades les inicials de l'autor R.S.G i l'any de construcció, 1986. Pel que fa a la taula, aprofita una pedra procedent d'una premsa d'oli, de forma circular, on s'hi observen les estries de decantació del líquid. Aquesta s'assenta sobre un bloc de pedra calcària massisa, de forma quadrangular, i al voltant de la taula hi han cinc blocs més de pedra, de forma rectangular, a mode de seients.

També anomenada Font de la Rasa Fonda i Font Nova

La font fou costruïda l'any 1986 per un veí del poble, Ramon Segués Gelabert. Posteriorment s'hi afegí una placa commemorativa en record seu.