Font del Xambó
Prats de Lluçanès

Sector nord del terme municipal
    A 350 metres per pista forestal del carrer Roca d'en Bràs

La font no raja i l'espai que l'envolta presenta deixadesa en el condicionament.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Ambiental
    Jordi Compte i Marta Homs

La font del Xambó està situada uns metres al nord-oest del nucli urbà de Prats de Lluçanès, a tocar del torrent Merdinyol i prop del veí terme municipal de Lluçà. S'accedeix a la font a través de la pista forestal que comunica el nucli urbà amb l'església de Sant Sebastià. Un cop es deixa enrera l'últim carrer del nucli s'arriba a un punt on la pista és creuada pel torrent Merdinyol. Des d'aquest punt es gira a mà dreta i es segueix la pista que avança paral·lela al torrent fins arribar a la font del Ti. Des d'aquí s'ha de girar a mà esquerra seguint el gir del torrent fins arribar a la font, situada a escassos cinquanta metres de la font del Ti. La font està formada per un dipòsit de maó mig soterrat i parcialment cobert de vegetació, a la part inferior del qual s'intueix un brollador, del que actualment no en raja aigua. La font està ubicada sota diversos plataners de grans dimensions, al mig d'una zona on el camí s'eixampla formant una petita esplanada.

La tercera imatge ha estat extreta de l'arxiu fotogràfic municipal.

La font del Xambó, com la veïna font del Ti, havien estat fonts molt populars entre els veïns de Prats, que hi anaven sovint tant a buscar-hi aigua com a berenar-hi. Antigament, també s'hi ballaven sardanes durant la festa de Sant Pere.