Font del Sàlic
Santa Maria de Merlès

Sector nord del terme municipal
    A 250 metres per pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 37'100.

Regular
    La font s'asseca amb facilitat i acostuma superar els límits de potabilitat quan s'ha analitzat la seva agua.
    Jordi Compte i Marta Homs

La font del Sàlic està situada a tocar del pantà que forma la riera de Merlès una mica més amunt de l'hostal de Sant Cristòfol.
    S'accedeix a la font des de la pista que comunica l'hostal de Sant Cristòfol i la masia de Manyaques, en terme municipal de Lluçà. Seguint la pista s'arriba a un punt en que aquesta passa entre el pantà de la riera de Merlès i la gran bassa construïda recentment. Des d'aquest punt s'ha d'agafar un corriol que baixa a l'esquerra fins als peus del pantà, on es troba la font.
    La font està formada per un petit mur del que en sobresurten dos brolladors, envoltats de molsa i vegetació. L'entorn de la font queda ocupat per vegetació de ribera (sàlics) i de bosc (pins, roures, boixos...).

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant els hiverns dels anys 2004, 2005, 2006 i 2007 , la font del Sàlic presentava un índex de nitrats de 82'70, 25'70, 47'60 i 68'60 mg/l respectivament per la qual cosa s'ha de considerar com una font no potable, ja que normalment supera el límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut.

AADD (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Eumo Editorial.
    Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, gener 2006.