Font del Rector
Folgueroles

Plaça del Rector
    Emplaçament
    A la banda de migdia del nucli urbà, al bell mig de la rotonda d'entrada al poble pel carrer de la Font

41.93784
    2.31557
    443262
    4643101
    08083 - 53
    BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Ajuntament de Folgueroles
    Adriana Geladó Prat

Font urbana soterrada dins de la rotonda enjardinada d’accés al nucli urbà. Presenta una planta en forma de “T” i s’hi accedeix mitjançant tres trams d’escales bastides amb grans lloses de pedra. La font pròpiament dita està delimitada per tres murs bastits amb pedra sense treballar de diverses mides disposada regularment. Compta amb un broc metàl·lic força gruixut, d’on raja l’aigua eventualment, i una moderna aixeta de botó connectada a la xarxa pública. L’aigua cau a l’interior d’un registre rectangular de pedra,que està connectat a un desaigüe quadrat lateral. La font està ombrejada per uns grans avets i, al seu costat, hi ha una taula rectangular de grans dimensions amb bancs de pedra.

Segons la bibliografia consultada, l'any 1863, set veïns de Folgaroles es van oferir per fer les obres que fossin necessàries en aquesta font. Tot i això, altres informacions ens indiquen que la font està datada l’any 1904 i, a prop seu, hi havia un safareig que fou inaugurat l’any 1949 i desmantellat durant la dècada dels anys 90.

GRUP DE DEFENSA DEL TER (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Col. L’Entorn, 45. Manlleu: Grup de Defensa del Ter, p. 303.

MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 144, 374-375.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació N.03.

PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 86, 93-94, 102-103.