Font del Mirador
Sant Mateu de Bages

Colònia Valls de Torroella. Demarcació de Valls de Torroella
    A Valls de Torroella, des de la pça. St. Josep, trencall del Pont i passeig vora el Cardener

Ajuntament de Sant Mateu de Bages
    Jordi Piñero Subirana

Font emplaçada al nucli de Valls de Torroella, en un indret enjardinat amb arbres vora la riba esquerra del riu Cardener. El disseny i el treball escultòric són obra d'Isidre Abarca, picapedrer i escultor de la mateixa localitat. Està formada per un muret de maó amb una mena de fornícula central, flanquejat per dues columnes amb bancs per seure de forma circular. La font pròpiament, conformada per diferents elements petris, es situa a l'interior de la fornícula, que és coronada per un bloc de pedra en forma de mitja cúpula. Aquesta cúpula té diverses perforacions i, a la part inferior, tres petits forats que serveixen com a miradors que enfoquen a tres punts concrets de l'entorn del riu. El de l'esquerre enfoca cap a la xemeneia de l'antiga fàbrica i té com a títol metafòric "Record del passat"; el central enfoca cap a la campana de l'església i se li dóna el nom de "Esperança de futur"; el de la dreta enfoca cap a unes faroles i té el nom de "Vella i nova generació". A la part davantera de la cúpula hi ha una inscripció que diu: "Font del Mirador. Abarca. 1995".
    Aquesta font fou construïda el 1995, al mateix temps que la Font de la Tulipa, situada a la plaça de Sant Josep i també obra d'Isidre Abarca. Cal dir que diversos elements petris procedien dels mateixos blocs que es van utilitzar en la font de la Tulipa, per tal de poder aprofitar millor el material. Concretament, es tracta de pedra sorrenca grisa, procedent de la pedrera de Sant Vicenç de Castellet.

Inscripció: TMSM (Terme municipal de Sant Mateu)
    Informació oral facilitada per Isidre Abarca