Font del Faig
L'Esquirol

Cantonigròs
    Al camí vell de Tavertet a Cantoni, a tocar del torrent de Balà, a l'entorn del pla d'Ardura.

Catàleg de béns a protegir POUM 2007, F35. Bé d'interès.
    Virgínia Cepero González

La font del Faig es troba a un trencant que surt del camí vell de Tavertet a Cantonigròs, al naixement del torrent de Balà, a l'entorn del pla d'Ardura. És envoltada d'una fageda que destaca per la seva bellesa natural.
    Es tracta d'una font ben arranjada, formada per una llosa quadrangular de pedra treballada, amb un broc, que presenta la següent inscripció: "Bach Planas 1841". La llosa culmina amb una altra pedra treballada, en forma triangular, i per sobre hi ha un petit forat on antigament hi havia una petita imatge.
    La font es troba emmarcada, a banda i banda, per un petit mur de pedres lligades amb morter, a mode de banc.

Cada any s'hi celebra el dinar de la font del Faig per la Festa major de Cantoni, amb arrosada popular, sorteig de pernils i sardanes