Font del Cortès
Sant Pere de Vilamajor

El Cortès
    A uns 20 m a llevant del Cortès.

Es tracta d'una font ben arranjada, situada a uns 20 m a llevant del Cortès.
    L'aigua surt per un canaló de pedra, situat a un mur fet de pedres lligades amb morter, que forma part d'una estructura, utilitzada antigament com a fresquera d'aliments del Cortès. Cau a una pica rectangular, també de pedra, amb un sobreeixidor que vessa a un petit contenidor d'aigua rectangular, de totxo, que omplia l'antic safareig, actualment buit.
    El safareig és rectangular, fet de pedres lligades amb morter i arrebossat, amb lloses rentadores de pissarra.

Inventari Patrimoni Construït del Montseny: 08234082.

Antigament, quan s'esqueia l'aplec de Sant Elies, les "autoritats i forces vives del poble" baixaven a dinar en aquest indret, mentre que la resta de vilamajorencs s'enfilaven a fer l'àpat a la font de les Planes del Cortès (HERRERO, 2013:25-29).

HERRERO i BARÓ, H. (2003). "Rutes de l'aigua (I)". Quaderns de Vilamajor, 3. Sant Pere de Vilamajor: Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor, p. 29.
    HERRERO i BARÓ, H. (2013). "La font del Cortès. La font més cabalosa de Vilamajor". D'aquí: la revista gratuïta de gent, racons i coses nostres, núm. 21 (octubre 2013). Sant Antoni de Vilamajor: Banchs de Comunicació, p. 25-29.
    MUSEU ETNOLÒGIC DEL MONTSENY - CPCPTC (1999). Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny (Sant Pere de Vilamajor).
    PAGESPETIT i BLANCAFORT, Ll. (2003). 111 Fonts del Montseny i molts indrets per descobrir. Llibres de Muntanya, 5. Sant Vicenç de Castellet: Farell editors, p. 86-89.