Font del Corraló
Matadepera

  Vallès Occidental
  Torrent del Corraló
  Emplaçament
  Extrem sud-est del municipi. Un cop arribats al Collet del Planot, continuar pel carrer de l’Avellaner en direcció est i trencar pel camí de terra que surt a mà esquerra fins al segon revolt en direcció al Mont-Rodon.
  456

  Coordenades:

  41.60791008799
  2.0401471792976
  420021
  4606689
  Número de fitxa
  08120 - 109
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Privada
  08119A003000330000YI
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Font procedent d’una deu d’aigua que neix en el torrent del qual la font pren el nom. El torrent s’origina en els vessants orientats al sud-oest del Mont-Rodon. L’accés és fàcil ja que queda a uns dos-cents metres entrant des del carrer dels Avellaners, per un camí de terra que s’enfila fins arribar al cim del turó, on una fita senyala la partió entre els municipis de Matadepera i Castellar del Vallès.

  Un cop deixades enrere, a mà dreta, les dues darreres torres de la urbanització, en el mateix revolt, a mà esquerra hi ha un espai planer amb un banc de fusta. La surgència està situada en una raconada,  sota un espès alzinar amb arítjol, heures i galzeran i bardissar.

  Si bé originàriament devia ser una surgència natural, actualment està arranjada i perfectament integrada al paisatge. En el mateix pendent natural del torrent, entre la roca natural, s’hi observa un muret de pedra irregular collat amb morter gairebé imperceptible pel creixement de molses. A la part inferior hi ha una peça de ferro rectangular encastada en el muret i per sota mateix el broc que sobresurt lleugerament.

  L’aigua cau en una piqueta arranada a la roca, construïda amb maó pla ( 45 per 30 cm de costat). A mà esquerra hi ha una segona piqueta, més petita, construïda aprofitant la roca que s’omple quan la primera sobreseeix.

  Gairebé imperceptible, a mà dreta en el mateix muret s’observa un segon orifici inutilitzat.

  En aquest indret, hi havia un pi conegut per la gent del territori amb els noms de Pi de l’Esquirol o Pi del Corraló  de més de 35 metres d’alçada i amplada considerable. Era punt de trobada de caçadors, bosqueters, vinyataires, excursionistes  i els nens i nenes de l’escola. Malauradament als anys setanta del segle XX, després d’uns dies de fort temporal de vent i pluja, l’arbre va caure.

  L’any 2012, en el programa de mà publicat amb motiu de les Festes de Sant Sebastià,  un bosqueter que freqüentava sovint aquest indret hi va publicar un poema dedicat al pi.

  El 17 de juny de 2013, els alumnes del curs de jardineria del Casal de la Gent Gran van plantar un pi blanc (Pinus halepensis) en aquest indret. En el moment de la plantació l’arbre mesurava 2,5 m d’alçada per 14 a 16 cm de diàmetre.

  FONT SEGURA, Xavier (1997). Inventari del Patrimoni Cultural de Matadepera. Ajuntament de Matadepera.