Font del Cargol
Carme

Entre el nucli urbà i la casa de la Masuca, en una zona d'horts i al costat de la riera de Carme.

XVI-XXI
    L'Ajuntament de Carme està el·laborant un projecte per recuperar aquesta font.
    Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

Entre el nucli urbà de Carme i La Masuca, al final del caminet que surt d'una baixada de la Casa Nova, i a un metre de la riera de Carme, s'ubica la surgència de solana coneguda com la Font del Cargol. L'aigua d'aquesta font és una mica pobre de gust, tot i que la seva qualitat és considerada com a molt bona i la font raja gairebé tot l'any. L'estructura actual consisteix en una senzilla canyeta amb un abeurador de pedra, tot i que últimament successives esllavissades de terra han cobert la font i si no se sap el lloc exacte és impossible de localitzar, ja que no en queda cap rastre.

Les fonts de solana antigament eren molt preuades, ja que la gent que treballava als camps i les vinyes durant tot el dia les utilitzava per abastir-se i es cuidava de que estiguessin sempre en bon estat. A l'estiu, les fonts de solana solen quedar seques, mentre que a la tardor o a l'hivern tornen a brollar, fet que demostra que són fonts d'aqüífers poc profunds.

FARRÉ, Claudi (2000a): "La Font del Cargol", Les Fonts de Carme, 2, Associació El Forat dels Graus, p. 11.