Font del Bosquet
Matadepera

Plaça del bosquet, Carretera de Terrassa, s/n

Restaurada l’any 2014, amb motiu del canvi d'ubicació.
    Ajuntament de Matadepera (Plaça de l’Ajuntament, 1 – 08230 – Matadepera)
    Jordi Montlló Bolart

Font d’aigua pública de tipologia austríaca, situada al Bosquet. Consisteix en un vell tronc d’arbre disposat verticalment, polit amb varies capes de vernissatge i buidat per l’interior, amb una portella a la part inferior per amagar les conduccions d’aigua. S’ha preservat el naixement de les branques que, a més a més d’element decoratiu fan funció d’agafador. De la branca més imponent neix el broc per on surt l’aigua. L’extrem està subjectat per un cèrcol de ferro per evitar que s’esquerdi amb el pas dels anys. La part frontal queda decorada per un element decoratiu de forja amb el cap d’un drac per on sorgeix l’aigua. El capçal del tronc està protegit amb una teuladeta de perfil hexagonal, amb teules de llesca tradicionals que culmina amb un caramull metàl·lic i un pollastre cantant a l’albada. Al dessota del broc, hi ha l’abeurador. Consisteix en un tronc de dimensions considerables, buidat i protegit en els seus dos extrems per dos cèrcols de ferro collats. A la part frontal s’hi ha gravat amb foc, el nom dels dos pobles agermanats, amb els escuts municipals corresponents i una rosassa al dessota de cada municipi.

Obsequi del municipi agermanat Mariapfarr (Àustria) durant els actes d’agermanament.

La font és un obsequi del poble de Mariapfarr (Àustria), un municipi de la vall del Lungau amb una població d’uns 2.300 habitants aproximadament, amb qui Matadepera està agermanat des de l’any 1984. La font va ser lliurada per l’alcalde de Mariapfarr durant els actes oficials d’agermanament.

Inicialment es va col·locar a la Plaça del Cap, davant de l’Ajuntament. El mes de juny de l’any 2014 s’inicien les sobres d’adequació de la plaça per plantar-hi el monument dedicat als gegants. La font es desmunta, es neteja i restaura i s’instal·la definitivament al Bosquet, sota l’ombra de les alzines.

L’origen de l’agermanament es remunta a l’any 1981, moment en què a Matadepera va sorgir la idea de dotar al poble d’una parella de gegants i poder celebrar després una Trobada Internacional. La casualitat va fer que parlant amb Gislinde Humer, una ciutadana austríaca que de jove havia passat llargues temporades a la casa de la família Marlet, es van assabentar que precisament a la vall del Lungau existia també una tradició gegantera. Així doncs, un cop creat els gegants, l’any 1982, els geganters d’aquesta petita població austríaca participa a la Primera Trobada Internacional de Gegants celebrada a Matadepera. La seva amistat els portarà a l’agermanament oficial l’any 1984.

L’any 1994, se celebra el desè aniversari i les visites mútues organitzades per entitats diverses s’han anat succeint sense mai perdre el contacte. L’any 2004, amb motiu del vintè aniversari, celebrat a Matadepera, se signa la renovació del protocol d’agermanament on hi seran presents les autoritats de Mariapfarr i nombroses entitats d’aquest municipi que varen viatjar fins a Matadepera. Al 2005 s’organitzen visites d’intercanvi entre els alumnes de primària. L’any següent la comissió coordinarà una representació del Trachtenfrauen Verein, que vetllen per la preservació del vestit tradicional de la vall del Lungau.

Els vint-i-cinc anys d’agermanament es van celebrar amb un desplaçament dels matadeperencs cap a Mariapfarr  amb un seguit d’actes culturals molt intensos (balls tradicionals, torneig de futbol, sopars de germanor, cant coral, cercaviles, lliurament de medalles commemoratives...). L’alcaldessa Mireia Solsona, en nom del poble de Matadepera va fer lliurament de dues pedres de molí de dues tones i mitja cadascuna, que s’exposen en els jardins de l’Ajuntament de Mariapfarr. Ambdues estan presidides pel lema ideat pel joier Hans Leicht “Treballem junts – Wir arbeiten zusammen”.

L’any 2010 el pregoner que obria els actes de la Festa Major d’agost va ser l’alcalde de Mariapfarr, Franz Doppler, i la banda musical Mariapfarrer Spitzbuam. En aquesta ocasió es va obsequiar amb un penjoll a la gegantona Heidi que anava vestida amb un vestit tradicional austríac, brodat amb fil d’argent i que porta l’escut del municipi amb dos cristalls de muntanya.