Font de Sant Miquel
Santa Maria d'Oló

Prop del mas Sant Miquel, al sector central del terme municipal
    Ctra. local a St. Joan d'Oló 1,5 km i camí direcció N-E uns 3 km. 200 m abans del mas a la dreta

La part de la mina s'ha esfondrat
    Jordi Piñero Subirana

Antiga font que brollava a través d'una mina, emplaçada uns 200 m al sud-est del mas i l'església de Sant Miquel. Es troba en un terreny amb pendent, en el punt d'inici d'una rasa que desemboca en el torrent de Sant Miquel. Consisteix en una mina que ha estat excavada a l'interior d'aquest coster. Exteriorment es pot veure un petit mur de contenció amb una porta amb llinda de pedra. A l'interior es conserva la part final de la mina, que ha quedat esfondrada i, per tant, no se'n coneix la profunditat. Les aigües provinents d'aquesta mina desembocaven en una cisterna de planta quadrada que es troba també a l'interior, davant de la porta. El primer tram d'aquesta estança interior és cobert amb volta de pedra. A l'esquerra de la font s'aprecien rastres del que devia ser algun cobert o barraca. I és que, molt probablement, les aigües d'aquesta font eren aprofitades per regar horts en un terreny que queda a un nivell inferior.
    Fa uns anys aquesta font va quedar seca. Llavors sembla que algú hauria intentat revifar-la allargant la mina, però es va acabar esfondrant i la beta d'aigua es va perdre.

Informació oral facilitada per Oriol Garriga