Font de Sant Jaume
Calaf
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
La font se situa a peus del camí que porta al rentador, a l'alçada d'aquest. Es tracta d' un cos construït sota el nivell natural del sòl, pel que per accedir-hi s'han de baixar unes escales de pedra ben treballada. A banda i banda d'aquestes hi ha les parets de pedra feta amb carreus ben treballats. Al final de les escales hi trobem l'accés a l'interior amb una entrada amb arc de rajol i una reixa. La vegetació ha envaït l'accés a l'interior.
Història
Es desconeix quan es va construir aquesta font, però possiblement ve d'antic. Una de les primeres mencions que en tenim és del 1760, quan es documenta que s'hi van realitzar reparacions. Un segle després, l'any 1894 s'iniciaren un seguit d'obres a la zona del rentador, entre elles una torre proveïda d'un molí de vent per tal d'aixecar l'aigua de la font de Sant Jaume, i facilitar així l'aportació d'aigua al rentador.
Cal fer esment, que a finals de l'any 2015, durant la realització d'un seguiment arqueològic per l'obertura d'un nou camí, proper a la font, s'hi han localitzat cinc conduccions que portaven l'aigua des de les seves captacions, en punts diferents, fins al pou. Des d'allà, l'aigua era bombejada cap al dipòsit del Castell de Calaf, que donava servei a les fonts públiques de la vila. Segons els arqueòlegs, la cronologia aproximada d'aquestes canalitzacions d'aigua se situa entre els segles XVIII i XX.
Bibliografia
MAS PARÉS, J. (s.f.). Història de Calaf. Calaf: Ajuntament de Calaf.