Font de Sant Antoni de les Ginesteres
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Les Ginesteres
  255

  Coordenades:

  41.52211
  2.34359
  445233
  4596927
  Número de fitxa
  08214 - 408
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Contemporani
  Segle
  XIX - XX
  Estat de conservació
  Regular
  La font està embossada i la pica està una mica embardissada. Normalment du aigua.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Restringit
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08213A008000020000JM
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  La font de Sant Antoni és troba dins de la finca de Les Ginesteres, a la llera dreta del torrent que porta el mateix nom i que travessa tota la propietat, des del Pla de la Molinera fins a trobar la Riera Salvet.
  Neix d'una surgència natural situada, en un espai molt ombrívol, dins del mateix torrent de les Ginesteres. Els propietaris protegeixen la font de les crescudes del torrent amb un marge de terra que, en cas de pluges, canalitza l'aigua que hi discorre, fins que travessa de manera natural el camí, per caure per un salt d'aigua artificial de tres a quatre metres d'alçada. La déu surt per un broc dissimulat entremig d'un marge de pedres que aguanta el marge i cau dins d'una pica feta de pedra (1'05 x 1'05 m). A tocar de la font, una taula rodona amb bancs rodons fets amb maons del forn que es troba a proximitat. També hi ha una caseta feta d'obra, orientada al nord, de planta rectangular (1'40 x 2'10 m), amb el carener (de teula) perpendicular a la façana, i teulada de maó pla a dues aigües. El ràfec sobresurt de 30 cm per protegir no només la porta de fusta sinó un plafó de rajols ceràmics que representa Sant Antoni. A banda i banda de la porta hi ha dues finestretes de forma piramidal per donar claror al seu interior (estança amb un marbre). A més de la taula hi ha varis bancs de pedra ben escairats i alguns rocs allargassats disposats al terra per poder-hi seure.
  La vegetació és la típica d'un alzinar ombrívol, amb roure, bardissa, aladern, heura. Cal destacar la presència de boix, amb una alçada de més de tres metres. En aquest indret hi creix violeta i Vinca minor.

  Per accedir a la font cal entrar a la finca i pujar per un camí de terra i deixar a mà esquerra les tres basses d'aigua. Un cop passades, s'ha d'agafar el primer camí a l'esquerra fins a trobar dos eucaliptus de grans dimensions a mà dreta, i uns boixos que donen pas a la font.