Font de Plaça
Sant Bartomeu del Grau

nucli urbà
    a l'oest del carrer Vell, a uns 150 metres del camí que surt entre els núms. 7 i 9 del c. Vell.

Modest Vilamala Sayol - carrer de l'Era 10 - 08519 Sant Bartomeu del Grau
    Josep Pujades i Cavalleria

Es tracta d'una font amb l'entorn urbanitzat, amb 5 taules i bancs, on s'ha plantat vegetació per separar l'espai destinat a esbarjo dels camps del voltant. Per la font hi passa el sender de gran recorregut GR-3. La font està emmarcada per un arc de mig punt amb pedres disposades en plec de llibre i, al darrera, un mur cec de pedres desbastades formant fileres més o menys regulars. Al rejuntat hi ha ciment contemporani, però el morter original és de calç. Al costat esquerre (est) hi havia una obertura en pedra, ara tapiada. Al centre hi ha la deu principal, plena de molsa, i a la part baixa una aixeta amb polsador. De la font surt un rajolí d'aigua. L'aixeta funciona correctament i l'aigua que en surt, en el moment de fer la visita, és abundant. A la dreta, damunt, l'arc, hi ha l'empremta d'una placa, ara inexistent.

Des de fa uns anys, segons explica la gent gran de Sant Bartomeu del Grau, el pagès que llaura el camp de darrera la font ja no utilitza adobs. Va deixar de fer-ho quan li va demanar la gent del poble per què l'aigua sortia bruta i estava contaminada. Malgrat tot, l'aigua continua essent "no potable" a causa de l'alt contingut de nitrats, com gairebé totes les fonts d'Osona i el Lluçanès. Mapa: Osona-24. Mapa Comarcal de Catalunya, 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya. Format CD, versió 1.0; informació actualitzada a setembre de 1998. Barcelona, 1998. El mapa reproduït a la fitxa forma una quadrícula de 5 x 3,280 km; l'escala aproximada és d'1:50.000

D'acord amb la tradició oral, la font existeix, tal i com és ara, d'almenys fa 150 anys. Al turó del darrera (sud) hi ha un dipòsit i la mina que condueix l'aigua fins a la font. És on acudia la gent del nucli urbà per agafar aigua fins que es va fer arribar aigua al poble, fa uns 35 anys, moment en què es va inaugurar la "font del poble" (al mig de la plaça Dr. A. Griera).