Font de l'horta del Samsó
Santa Maria de Merlès

Sector sud del terme municipal
    A 400 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 13'350.

Jordi Compte i Marta Homs

La font de l'horta del Samsó està situada uns metres al sud de cal Samsó, en una zona clariana enclotada sota la carretera BV-4401.
    S'accedeix a la font des de la casa que li dóna nom, des d'on s'ha d'agafar un petit corriol que baixa entre el bosc fins a sortir en una clariana amb una petita esplanada, on es troba la font.
    La font està formada per una petita estructura de maçoneria de pedra, bastida amb grans carreus a la paret del fons i tancada en la part frontal per dos grans monòlits de pedra treballada, en el vertical dels quals hi ha la data de 1779 junt amb una creu intercalada inscrita. És precisament a l'interior d'aquesta estructura on neix l'aigua, formant un petit bassal que s'omple constantment. L'aigua sobrant va a parar a una petita bassa situada just al costat de la font, on hi ha joncs i alguns peixos introduïts. Uns metres més enllà de la bassa hi ha un hort que es rega amb l'aigua de la font.