Font de l'Espelt
Òdena

  Anoia
  Zona d'horts del poble de l'Espelt
  Emplaçament
  A ponent del poble de l'Espelt, enmig d'uns horts

  Coordenades:

  41.59828
  1.59139
  382610
  4606133
  Número de fitxa
  08143 - 604
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Any
  1882
  Estat de conservació
  Dolent
  L'estructura necessita una rehabilitació i la bomba un manteniment.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08142A010001050000HH
  Autoria de la fitxa
  Josep-Vicenç Mestre i Casanova

  Estructura de planta quadrangular de totxo massís i coberta prismàtica, amb dues aixetes de bronze amb l'escut d'Igualada i una boca d'animal, de les quals brolla l'aigua. Aquesta font canalitza l'aigua que es puja mecànicament del pou que hi ha al peu de l'estructura gràcies amb una bomba de corda que s'acciona amb una manovella que surt per un dels laterals i que una persona l'ha de fer rodar amb la seva força. Aquest tipus de bomba les trobem en d'altres pous del terme però accionades amb l'energia d'un animal de peu rodó. L'existència de l'escut d'Igualada a les aixetes ens permet vincular-la amb la gestió de l'aigua i de l'aqüeducte de l'Espelt que proporciona aigua corrent a la ciutat d'Igualada.
  L'aigua després d'haver-se bombejat anava a parar a un dipòsit interior i sortia per els dues aixetes,quan s'omplirà massa queia pel sobrexidor del costat. La maneta era rotativa.
  Hi ha dos horts al voltant, però tenen els seus pous propis.

  Damunt de les aixetes es conserva una làpida de pedra amb la inscripció: F. de l'ESPELT. 1882. Fins el 1968 ,abans de que hi tinguessin aigua corrent a les cases, quan s'acabava l'aigua de les cisternes els veïns l'anaven a buscar en aquests pou.