Font de l'Espelt
Òdena

Zona d'horts del poble de l'Espelt
    A ponent del poble de l'Espelt, enmig d'uns horts

L'estructura necessita una rehabilitació i la bomba un manteniment.
    Josep-Vicenç Mestre i Casanova

Estructura de planta quadrangular de totxo massís i coberta prismàtica, amb dues aixetes de bronze amb l'escut d'Igualada i una boca d'animal, de les quals brolla l'aigua. Aquesta font canalitza l'aigua que es puja mecànicament del pou que hi ha al peu de l'estructura gràcies amb una bomba de corda que s'acciona amb una manovella que surt per un dels laterals i que una persona l'ha de fer rodar amb la seva força. Aquest tipus de bomba les trobem en d'altres pous del terme però accionades amb l'energia d'un animal de peu rodó. L'existència de l'escut d'Igualada a les aixetes ens permet vincular-la amb la gestió de l'aigua i de l'aqüeducte de l'Espelt que proporciona aigua corrent a la ciutat d'Igualada.
    L'aigua després d'haver-se bombejat anava a parar a un dipòsit interior i sortia per els dues aixetes,quan s'omplirà massa queia pel sobrexidor del costat. La maneta era rotativa.
    Hi ha dos horts al voltant, però tenen els seus pous propis.

Damunt de les aixetes es conserva una làpida de pedra amb la inscripció: F. de l'ESPELT. 1882. Fins el 1968 ,abans de que hi tinguessin aigua corrent a les cases, quan s'acabava l'aigua de les cisternes els veïns l'anaven a buscar en aquests pou.