Font de l'església I
Monistrol de Calders
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
L'estructura de la font està situada en un marge que hi ha al peu del camí que surt de la plaça de l'església cap al carrer de la Vinya, creuant el torrent per la passaré del darrera de l'església. L'estructura de la font queda inserida en un marge de pedra seca que fa de mur de contenció del terreny i en el que hi trobem l'estructura pròpiament de la font. Aquesta compta amb un frontal construït amb carreus força ben escairats i polits; a la part central del frontal a la part baixa, arran de terra, hi ha una petita fornícula coronada per una llinda en arc de mig punt realitzat en un carreu, dins aquesta cavitat hi havia l'aixeta o el brollador d'aigua. Destaca el gran carreu de la part central, el qual conforma l'arc de mig punt de la fornícula, en el qual hi ha data 1771 incisa.
Història
L'estructura de la font compta amb un carreu amb la data 1771, cronologia que pot coincidir amb el moment de construcció o reconstrucció de l'estructura de la font, coincidint en un període d'importants canvis al poble, obres d'ampliació de l'església parroquial (situada a tocar de la font), així com una època de creixement urbanístic i poblacional. La ubicació de la font, al centre del poble, fa pensar en que és una font que ha tingut molta importància per la població de Monistrol de Calders.
Bibliografia
-ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
-PERARNAU I LLORENS, J.; PIÑERO I SUBIRANA, J. (1993): Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
-GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.