Font de les Eres
Vilada

Torrent de la Font del Vidrier. Entre els Erms i Les Eres de Vilada
    Damunt l'Horta de les Eres de Vilada, al costat del Torrent del Vidrier.

Potser seria necessari netejar una mica la vegetació de l'entorn.
    Albert Rumbo Soler i Isaac Soca Torres / Martí Picas INSITU SL

La Font de les Eres queda arraconada en una petita vall, que forma el Torrent de la Font del Vidrier. L'aigua de la Font de les Eres probablement resulta de l'acumulació en aquest torrent d'altres petits afluents i té un característic regust sulfurós. El brollador de la font queda enfonsat a un metre aproximadament de la resta del sòl. S'hi arriba descendint uns graons de pedra, que formen un espai quadrat. L'aigua és en bona part sulfurosa. A tocar de la font hi ha una petita construcció moderna, en la qual es resguarden els aparells i instruments necessaris que permeten bombar aigua cap a les Eres de Vilada. Part de l'aigua que surt de la font és canalitzada cap a una profunda bassa d'obra, que després s'utilitza per regar alguns horts propers. Pot arribar-se fins a molt a prop de la font amb un vehicle tot terreny, però els darrers metres cal rematar-los a peu.

En les èpoques de secada hom fa algunes restriccions de l'aigua que hi brolla.

L'aigua de la Font de les Eres de ben segur és aprofitada des de temps molt pretèrits, encara que no l'hem pogut documentar fins a l'època moderna. Al segle XVIII apareix en múltiples descripcions del mas les Eres de Vilada, sobretot en capbreus. Segurament en aquest mateix període es va intensificar a l'indret el conreu de productes hortícoles, aprofitant l'aigua i la humitat de l'indret, creant-se així l'Horta de les Eres. Actualment aquests horts encara es treballen. L'any 1965 es col·locà una bomba al costat de la font per tal de fer arribar aigua a les Eres de Vilada.

SOCA (en curs: s. p).