Font de les Comes Vertides
Sant Feliu Sasserra

Sector nord-est del terme municipal
    A 1050 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 65

Regular
    La vegetació cobreix bona part de l'estructura de pedra, tot i que aquesta es manté en bon estat, exceptuant algunes reformes a la paret que tanca la volta al fons.
    Jordi Compte i Marta Homs

La font de les Comes Vertides, també coneguda com a font de les Comes, està situada al marge dret del torrent de les Comes Vertides, entre la casa que dóna nom a la font i al torrent, al sud, i can Passavia, al nord. S'accedeix a la font a través d'un camí que surt en direcció nord de la masia de Comes Vertides. Un cop s'arriba al torrent, la font queda uns metres a la dreta. La font està formada per una volta de canó construïda amb maçoneria de pedra, adovellada en l'entrada. Dins la volta hi ha un safareig amb batent de pedra que ocupa tota la meitat esquerra i que té a sobre el brollador que normalment està obturat amb un tap de suro. A l'esquerra del safareig, sobre la paret lateral de la volta, hi ha una obertura que forma un petit espai, la utilitat del qual desconeixem.

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant l'hivern dels anys 2002, 2004 i 2005 la font de les Comes Vertides presentava uns índexs de nitrats de 50'3 mg/l, 139'2 mg/l i 71'4 mg/l respectivament, superant el màxim tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut.

Segons es recull en el llibre editat pel Grup de Defensa del Ter "Les fonts que tenim", en aquesta font hi ha una inscripció del segle XVIII i era una de les fonts a la que acollien els veïns del poble en el dinar de la festa Major.

AADD, Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Grup de Defensa del Ter/ Eumo Editorial, 2005