Font de Les Cases
Rellinars

Obaga de La Trona

Al seu interior l'aigua és cristal·lina.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Font natural construïda per recollir l'aigua de surgència. Està situada en una zona d'obaga del paratge conegut com La Trona a sota d'una vella alzina. Per accedir-hi cal arribar fins al mas de Les Cases. Passant per un corriol que ressegueix la façana orientada a l'oest continuarem en direcció nord, deixant les tines a mà dreta, pel costat d'unes oliveres bordes. El corriol estret i planer es va endinsant entremig de romaní, bruc d'hivern florit i cirerers d'arboç barrejat amb pins i alzines. A mida que ens aproximem a la font la vegetació va canviant i s'enriqueix amb espècies pròpies dels llocs humits com el boix, la moixera, el galzeran, el Saponario officinalis-Salicetum purpurae i el roure a més de les herbàcies i enfiladisses com l'heura i l'arítjol.
    Aprofita un aflorament rocós, en un revolt del camí, al mig d'una torrentera que neix en el paratge de Les Planes i acaba desaiguant al Torrent de la Font d'en Sala. Està excavada a la roca calcària com si es tractés d'una banyera deixant una mena de lleixa al voltant d'on arrenca una construcció piramidal en pedra seca. L'interior mesura 2,50 metres de profunditat per 0,70 metres d'amplada i 0,60 metres de fondària. La boca està reforçada per un muret de pedra consolidada amb morter, una lleixa plana de 0,86 metres de llargada per 0,35 metres d'amplada que permetia posat la galleda o el càntir. Té dos sobreeixidors; el primer està situat per sota la lleixa, i el segon queda a mà dreta i tapat amb morter ràpid.

S'observen restes de totxo al costat esquerra de la lleixa.

CAPELLA, Pere (1997). Les fonts; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 34 - 40.