Font de la Set Guardiola de Berguedà

Berguedà
Al Collet d'Eina
Ctra C-16 pk.112,5 en un revolt abans de creuar el túnel del Castell al Collet
697,1

Coordenades:

42.21271
1.86974
406706
4674012
08099-206
Patrimoni moble
Element urbà
Medieval
Gòtic
XIV
Bo
Muntat en forma de monument públic.
Inexistent
Fàcil
Ornamental
Pública
Generalitat de Catalunya. Departament de Carreteres i vies públiques
Pere cascante i Torrella

Restes d'un arc ogival provinent de l'antic hostal de l'Alfar i que va ser desmuntat el 1984 per les obres d'ampliació de la C-16 en el tram del trencall de Malanyeu. Es tracta d'un arc ogival de pedra picada d'uns tres metres d'alçada i amb les dovelles de pedra ben treballada. L'arc, avui muntat en un berenador de la carretera, formava part del conjunt arquitectònic de l'antic hostal datat del segle XIV. Corresponia amb la divisió interna de la cambra de l'hostal amb tres crugies separades per arcs en ogiva que sostenien el sostre. Només es va salvar un d'ells que va ser desmuntat i col·locat al lloc actual. L'hostal va ser documentat per Ramon Corominas i Camp.

Corresponia amb una estructura rectangular composta de planta baixa i un primer pis amb coberta a dues vessants i el carener paral·lel a la façana principal. Estava il·luminat per finestres d'arc de mig punt en bloc monolític que donaven pas a la cambra principal dividida en tres crugies i separades per arcs en ogiva de perfil apuntat i de pedra picada. Conservava la planta baixa i part del primer pis amb un aparell de pedra amb carreus ben treballats i escairats, units amb argamassa de calç. Va ser destruït arran de les presents obres.

El topònim d'Alfar en aquest antic hostal fortificat venia de la torre o far que segons els autors era uns 400 metres més amunt i al capdamunt del cingle del Jou, al costat de les ruïnes de la capella. Segons els Germans Corominas, aquesta torre era un punt de vigilància intermedi entre el castell de Guardiola i també el Baix Berguedà. Posteriorment i arran del seu abandonament aquest nom seria traslladat a la casa "del far" situada a l'encreuament del riu Malanyeu en un lloc que a més de fer d'hostal, es cobraven tributs i impòsits de barra per estar situada al costat de l'antic camí ral de Berga a Bagà.

COROMINAS I CAMP, R; COROMINAS I CAMP, JAUME (1987). "El far, Sant Ciprià de Fígols i Sant Salvador del Jou" a Erol. Núm. 21.