Font de la Sala
Gaià

Sector central del terme de Gaià
    Ctra. de Prats de Lluçanès (BV-4401) al km. 4,5 (raval Pla del Forn) camí direcció N-E 700 m

Entorn abandonat i amb una caseta moderna que ha alterat el paisatge tradicional
    Jordi Piñero Subirana

Font i bassa emplaçades 50 m al sud de la masia de la Sala. La font brollava de la roca, al costat d'on ara hi ha una caseta que s'ha construït molt recentment per resguardar-hi una bomba d'aigua. Aquesta petita construcció de totxo ha alterat la imatge tradicional de l'indret. Al costat hi ha una bassa quadrada, feta ja d'antic i alimentada per l'aigua de la font, que encara serveix per regar els horts que hi ha una mica més avall.
    Malauradament aquesta font ha canviat força d'ençà que el poeta Miquel M. Lluch li va dedicar, igual que a d'altres fonts de Gaià, una de les seves composicions elegíaques:
    "Generosa i fèrtil sens mai fer-ne gala, / lluny d'avencs i ombres, lliure de tot vel / i oberta a la clara serenor del cel, / raja nit i dia la font de la Sala."
    "(…)De segles enrere li fan companyia / les parets colrades d'antiga masia / que a prop seu treballa i creix amb delit (…)."

ESTRUCH, Maria (2016). "Literatura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 294, 316.