Font de la Prada
Sant Boi de Lluçanès

Sector central del terme municipal
    A 1150 metres per pista forestal de la carretera BV-4608, punt quilomètric 3'100

Jordi Compte i Marta Homs

La font de la Prada està situada a tocar de la riera de Sorreigs, al sud del nucli urbà de Sant Boi i al nord-oest de la Cirera, en una raconada amb grans arbres. S'accedeix a la font des d'una pista forestal que surt del mateix nucli urbà i es dirigeix a la font passant per la masia de Pujols. Un cop s'arriba prop de la riera hi ha dues opcions per a creuar-la: un pas per sobre les roques prop d'un camp amb pollancres plantats o bé una passera moderna de fusta, situada uns metres més a l'est. Creuant la riera pel pas de les roques es troba, a l'altre costat, una gran esplanada, molt ombrívola gràcies a la presència d'arbres de grans dimensions, com pollancres i avets. Des d'aquesta esplanada surt un corriol que, seguint paral·lel al rec, condueix fins la font. La font està ubicada sota un cingle rocós que sobresurt a la superfície a pocs metres de la riera. A la part inferior del cingle s'observa un tram de mur de maçoneria de pedra, darrera el qual s'amaga el dipòsit. Just davant del mur sobresurt una petita estructura totalment coberta de molsa on es troba el brollador, format per un tub metàl·lic. Just a sota hi ha una petita pica delimitada amb blocs de pedra treballada. Al costat de la font es troben diversos bancs i taules bastits amb grans blocs de pedra i en algun cas també amb formigó. Uns metres sobre la font, adossada al cingle rocós, hi ha una placa de pedra on es llegeix la inscripció: "AL DR. PER PONT COLL I A LA SEVA ESPOSA, ELS AGRAITS VEINS D'AQUEST POBLE. ANY 1971".

Pel costat mateix de la font hi passa el PR C-54. Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant els hiverns dels anys 1997, 1999, 2002, 2004, 2005, 2006 i 2007 la font de la Prada presentava un índex de nitrats de 6'90, 8'10, 6'00, 12'10, 12'50, 14'50 i 14'40 mg/l respectivament, dins del límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut, pel que s'ha de considerar com a potable.

El nom original de la font és el de la font de la Parada, ja que ben a prop de l'emplaçament hi havia la parada de Pujols. Les parades eren punts d'aigua on els habitants de la masia estovaven el cànem en basses i el treballaven.

AADD (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Eumo Editorial. Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, 2002. Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, gener 2006. Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, 2007.