Font de la Mina
Sant Boi de Lluçanès

Sector central del terme municipal
    A 2700 metres per pista forestal de la carretera BV-4608, punt quilomètric 4'150

Jordi Compte i Marta Homs

La font de la Mina està situada a tocar de la riera de Talamanca, a l'oest de les masies de Bertans i Torrents i al sud-est de Sant Roc.
    S'accedeix a la font a través d'una pista forestal que es desvia de la que condueix a Sant Salvador de Bellver seguint paral·lela a la riera de Talamanca en direcció sud-est. Seguint aquesta pista s'arriba a una esplanada ombrejada a tocar de la riera, on hi ha diversos bancs i taules formats amb monòlits de pedra treballada i a l'altura d'uns dels embassaments de la riera. Des d'aquesta esplanada es creua la riera per un petit pont construït amb troncs i es segueix uns metres per un corriol delimitat a banda i banda per fil (tot el conjunt de la font queda delimitat amb fil per prohibir l'accés al bestiar). Al cap de pocs metres s'arriba a la font, ubicada en una raconada ombrívola a escassos metres de la riera ocupada per avellaners, pins, boixos i falgueres.
    La font està formada per una petita estructura rectangular bastida amb murs de maçoneria de pedra i coronada amb lloses d'on sobresurt el brollador plàstic, obturat amb una branca. Uns metres més amunt es troben dos dipòsits, un dels quals natural. El primer que es troba és un dipòsit adossat al marge i pràcticament amagat entre la vegetació, bastit amb una gran volta amb carreus a plec de llibre, quedant oberta a l'exterior la part superior d'aquesta sala coberta amb volta. Uns metres a l'esquerra hi ha un dipòsit natural, format per una petita balma a l'interior de la qual s'embassa l'aigua que es filtra per les parets formant un petit dipòsit natural.

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant els hiverns dels anys 2002, 2004, 2005, 2006 i 2007, la font de la Mina presentava un índex de nitrats de 0'60, 3'90, 0'50, 3'20 i 0'30 mg/l respectivament, dins del límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut, pel que s'ha de considerar com a potable.

L'any 2000, els Amics de la Fonts del Lluçanès Nord van restaurar la font.

AADD (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Eumo Editorial.