Font de la Plaça Major
Òdena

  Anoia
  Plaça Major
  Emplaçament
  A la Plaça Major, on antigament hi havia l'era de cal Palomes

  Coordenades:

  41.60639
  1.6426
  386892
  4606965
  Número de fitxa
  08143 - 37
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Any
  1969
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament d'Òdena. Plaça Major, 2
  Autoria de la fitxa
  Josep-Vicenç Mestre i Casanova

  Està formada per un cos de planta quadrada revestit amb pedra, presidit en la seva part superior, per un relleu de l'escut municipal de aleshores, el qual podem trobar també cisellat a la façana de l'ajuntament.
  Sota l'escut es troba el broc i la cubeta de pedra. Una lluminària de quatre braços de ferro
  forjat corona la font.

  Descripció extreta de la fitxa de l' Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental d'Òdena, Diputació de Barcelona, Servei del Patrimoni Local i Ajuntament d'Òdena. Barcelona, 2013.

  Segons Josep-Vicenç Mestre: "L'any 1969 l'Ajuntament d'Òdena va procedir a la urbanització de l'antiga plaça de les eres, que prenia el seu nom en tractar-se d'un indret on confluïen diverses eres de batre, per convertir-la en l'actual Plaça Major. Aquest paratge, per on transcorria l'antic camí que travessant el terme d'Òdena i passant al peu del seu castell, connectava Manresa amb el Camp de Tarragona, ja des de inicis del segle XX s'havia convertit en el centre de la població. Els principals serveis civils i religiosos es van anar traslladant gradualment, a l'igual que la major part de la població, des del nucli del castell a la zona més planera. Com element central de la nova urbanització de la Plaça Major, cal destacar la construcció d'aquesta font pública"

  Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental d'Òdena, Diputació de Barcelona, Servei del Patrimoni Local i Ajuntament d'Òdena. Barcelona, 2013.
  MESTRE CASANOVA, Josep-Vicenç (1993): "Col·leccionable les nostres fonts", Butlletí d'Informació Municipal, Ajuntament d'Òdena, Òdena