Font de la Bertrana
L'Esquirol

La Betrana (l'Esquirol)
    A uns 120 m a llevant de cal Masover, a tocar del camí.

L'indret on hi ha la font es troba inundat.
    Catàleg de béns a protegir POUM 2007, F43. Bé d'interès.
    Virgínia Cepero González

La font de la Bertrana es troba a uns 120 m a llevant de cal Masover, a tocar del camí. Es tracta d'una font monumental de gran valor patrimonial.
    És una font ben arranjada, d'obra, a l'interior d'un petit cobert amb volta, construït amb pedres treballades i totxo lligats amb morter de calç. De la font hi raja un bon raig d'aigua que cau a una pica de pedra, a nivell del sòl.
    El mur que emmarca la volta presenta dos destacats baix relleus, un d'ells representa un cavall i a l'altre hi ha inscrit l'any "1783", envoltat de motius vegetals.
    A tocar de la font, hi ha un llarg safareig rectangular de pedra, amb l'any "1867" inscrit.
    El rec que recull l'aigua de la font i la condueix al torrent està obturat i no desguassa correctament, pel que l'indret on hi ha la font es troba inundat.

CASADESÚS, D.; RIEROLA, S. (2009) Anàlisi de les aigües de deu fonts del Cabrerès i la seva flora. Treball de recerca batxillerat de Institut Miquel Martí i Pol (Roda de Ter), p. 10.