Font de la Baga
Oristà

Sector central del terme municipal
    A 200 metres del carrer camí de la font al nucli urbà d'Oristà

La part superior de la font està coberta d'heura
    Jordi Compte i Marta Homs

La font de la Baga està situada al sud del nucli urbà d'Oristà, als peus d'una vessant obaga coneguda com el Bagot.
    S'accedeix a la font a través del carrer de la Font que s'ha de seguir fins sortir als afores del poble. Des d'aquest punt s'ha de seguir un corriol, de poc menys de 200 metres, que creua entre camps cap a la vessant humida i obaga del serrat, on es troba la font de la Baga.
    La font està formada per un dipòsit de grans dimensions adossat a la vessant de la muntanya, bastit amb murs de maçoneria de pedra, reformats amb maó, i coronat amb volta de canó de lloses a plec de llibre. Les grans dimensions del dipòsit (uns 6 metres d'alt per 4 d'ample i 7 de fons) provoquen que a la part frontal hi quedi un mur de grans dimensions. En aquest mur s'aprecien diferents reformes que denoten situacions diferents dels brolladors i dues obertures, una a l'extrem dret i l'altre a l'extrem esquerre. Actualment s'utilitza el brollador de l'extrem dret, al que es pot accedir a través d'un terra enllosat. Davant la font hi ha un petit espai delimitat amb pedra, amb dos bancs de pedra als laterals.
    El voltant de la font és molt humit, amb abundant vegetació típica de vessant obaga i hi ha una zona amb taules i cadires pels visitants. L'aigua sobrant de la font és conduïda a través d'un rec que segueix el corriol d'accés a la font.

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant els hiverns dels anys 2002, 2004, 2005 i 2006 , la font de la Baga presentava un índex de nitrats de 15'00, 8'00, 32'60 i 17'3 mg/l respectivament per la qual cosa s'ha de considerar com una font potable, ja que es troba dins del límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut.

Antigament, bona part de la població d'Oristà utilitzava aquesta font per beure i per a usos domèstics. Les grans dimensions del dipòsit reforcen la idea que aquesta font era la principal punt d'aigua del nucli d'Oristà. A un lateral del camí que condueix a la font, just després de la última casa, hi ha la font del Reposador, que recollia la mateixa aigua de la font de la Baga i d'aquesta manera estalviava el trajecte als veïns.

AADD (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Eumo Editorial.
    Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, gener 2006.