Font de Comià
Alpens

  Osona
  Sector nord-oest del terme municipal
  Emplaçament
  A 2000 metres de la carretera BP-4654, punt quilomètric 19'000

  Coordenades:

  42.13839
  2.06944
  423100
  4665561
  Número de fitxa
  08004-96
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Estat de conservació
  Bo
  La font està neta de vegetació i ben conservada, tot i així l'accés no és l'ideal i la senyalització és inexistent.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 005A00008
  Autor de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La font de Comià està situada a l'extrem nord-oest del terme municipal, al nord de la masia que li dóna nom i a la vessant nord de la serra a on es troba la masia de Comià i l'església de Sant Pere de Serrallonga.
  S'accedeix a la font a través d'una pista forestal que s'inicia en un pla que hi ha al costat de la masia de Comià. Després de seguir la pista uns centenars de metres s'arriba a un punt, a l'esquerra de la pista, a on s'ha de travessar un filat elèctric i seguir un corriol estret que descendeix uns 35 metres per la zona obaga fins arribar a la font.
  La font està formada per un dipòsit excavat a la roca, amb una obertura de volta de maó, i una petita bassa uns dos metres a l'esquerra. En aquesta bassa, de forma quadrangular i delimitada als quatre costats per murs que no superen els 40 centímetres, s'hi troba el brollador, totalment recobert de molsa. Les dos parts de la font: el dipòsit i el brollador, estan connectats per un tub de PVC mig soterrat.
  L'entorn de la font, delimitat al darrera per una paret de roca natural, és molt humit ja que es troba en una baga especialment humida i està dominat per boixos, amb maduixers i lloreret als sotabosc.

  Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant l'hivern de 2002, la font de Comià presentava un índex de nitrats d'1.2 mg/l sense presència de coliformes fecals, per la qual cosa es pot considerar una font potable.

  Aquesta font proveïa antigament la masia que li dóna nom, Comià, ubicada a uns centenars de metres.

  Grup de Defensa del Ter, Anàlisi d'aigües de les fonts del Lluçanès, Febrer-abril 2002.