Font de Collbàs
Carme

Camí de Collbàs
    Al costat del camí que va de Carme a Collbàs, a uns 500 m del santuari marià del mateix nom.

XIII-XX
    Dolent
    En el moment de realitzar el present Mapa de Patrimoni, una captació il·legal mantenia seca la font.
    Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

Es tracta d'una sorgència d'aigua que actualment raja només uns vuit o nou mesos a l'any. El gust de l'aigua d'aquesta font és fluix, fet que s'atribueix a la seva orientació a la solana; en contraposició, les fonts orientades a l'obaga rajen aigua d'un gust més fort. És d'aquesta font que neix el petit curs fluvial anomenat Torrent del Monjo o de Collbàs.

Abans de l'arribada de l'aigua corrent, aquesta font era de vital importància per als ermitans que vivien i es cuidaven del Santuari de Collbàs. Avui dia, molta gent del poble de Carme puja espressament fins aquesta font a buscar aigua.

FARRÉ, Claudi (2001): "La Font de Collbàs", Les Fonts de Carme, 5, Associació El Forat dels Graus, p. 77.