Font de Can Roure
Matadepera

Camí de Sant Joan.
    Al costat de l'Església de Sant Joan. Al peu del turó homònim.

Regular
    L’interior de la bassa està actualment buida i plena de rocs i envasos de plàstic. Dels marges pengen heures i bardisses i l’esquerda d’un dels murs de la font, sense una intervenció d’urgència i una neteja l’acabaran enfonsant.
    08119A004000230000YY
    Jordi Montlló Bolart

La Font de Can Roure està situada en un lloc ombrívol, a mà dreta del camí que mena des de l’església de Sant Joan cap al turó que porta el mateix nom. Es tracta d’una construcció realitzada excavant en el marge per anar a buscar la deu d’aigua provinent del torrent de Can Roure, que neix al turó de Sant Joan. Consisteix en una estructura quadrangular murada per tres panys i oberta frontalment, anomenada tradicionalment de tartana. El sostre és de volta, gruixut. Tot l’interior està arrebossat, amb restes d’emblanquinat de calç.

A ambdós costats del mur, sobresurt un banc o pedrís per seure, construïts amb pedra i seient de tova al seu damunt. El de mà dreta, el més llarg i a més té un regueró que permet aportar aigua a una bassa de planta trapezoïdal que hi ha al davant mateix (probablement d’alguna deu que sobreseia en aquest pany de mur. El broc consisteix en una boixa quadrangular de pedra encastada al mur. L’orifici està taponat amb un tap de suro per minvar el raig. En el centre d’aquest mur hi ha una superfície plana, arrebossada que podria haver sostingut un plafó de rajols ceràmics amb la imatge d’algun sant benefactor, tal vegada Sant Joan Baptista.

El ferm és de terra a excepció de l’interior on s’observen tres rengles de rajol vermell, amb un retall fet al terra quadrangular que permet que la piqueta permeti abeurar la fauna salvatge. El mur lateral presenta una esquerda important degut a la forta pressió que exerceix la terra i la vegetació existent.

La bassa sembla haver estat arrebossada modernament amb morter. Té dos murets que permeten seure i  per la part interior s’hi ha collat un filat de protecció. Un rètol municipal recorda als excursionistes que l’aigua no és apta al consum humà.

Alguns excursionistes han comentat que abans hi havia aigua i que s’hi veien gran quantitat d’amfibis, entre ells la salamandra, que a més d’una espècie protegida, és una bioindicadora del bon estat de l’aigua i que des de que s’ha buidat ja no se’n veuen.

La Font de Can Roure està relacionada amb la vida del mas i probablement amb el primer nucli de matadeperencs, instal·lats al voltant de l’església de Sant Joan. La seva situació orogràfica és excepcional i probablement hagi estat reformada en llarg dels anys, però la seva antigor és indiscutible.

BALLBÉ i BOADA, Miquel (1981). Matadepera i Sant Llorenç del Munt. Més de mil anys d’història. Volum I, pàg. 130 – 132. Ajuntament de Matadepera.