Font de can Nap
Rupit i Pruit

Carrer del Fossar - Carrer del Bac de l'Era
    A la banda de llevant del nucli urbà de Rupit

Ajuntament de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Font urbana situada al capdamunt de les escales del carrer, adossada al mur de pedra que delimita el carrer del Fossar i el del Bac de l’Era, davant de can Nap. Està formada per una fornícula d’arc de mig punt bastida amb pedra disposada a sardinell, i protegida amb un voladís de dues vessants bastit amb lloses de pedra planes. Presenta una aixeta de botó metàl·lica encastada a la paret interior de l’estructura, que està bastida amb carreus de pedra ben escairats. El carreu superior està gravat amb l’any 2003 i decorat amb una creu grega central damunt del calze de Jesús. L’aigua cau dins d’una pica rectangular de pedra, integrada dins de la fornícula i emmarcada amb dues lleixes de pedra rectangulars. Al costat de la font hi ha un petit banc per seure.

Les fonts urbanes del nucli urbà de Rupit foren bastides a partir de l’any 1906, data en la que l’aigua es feu arribar oficialment al poble. A finals dels anys 80 del segle XX estaven regades amb l’aigua sobrant de la font del Saltiri que, sortint de la font del Coll del Castell i passant per sota de can Calau, s’emmagatzemava en uns dipòsits des d’on es repartia a les altres fonts del nucli urbà.

Inicialment, amb anterioritat a l’any 1936, aquesta font estava situada a la cantonada entre la casa de can Nap i can Torner. Presentava una capelleta dedicada a la Mare de Déu del Roser, que fou destruïda durant la guerra Civil espanyola. Posteriorment, la font fou reformada l’any 2003.