Font de Ca l'Estiraguers
Monistrol de Calders

a la ribera esquerra de la riera de Sant Joan, a pocs metres davant la casa de Ca l'Estiragués.

Ajuntament de Monistrol de Calders. Carrer de la Vinya, 9, 08275 Monistrol de Calders
    Sara Simon Vilardaga

La font està situada en una petita i estreta feixa que es situa a l'altra banda de la passera de Ca l'Estiragués, a la ribera esquerra del torrent. El lloc ha estat condicionat amb un mínim de mobiliari urbà per descansar, bàsicament alguna taula i uns bancs, situat al peu de la roca, en un lloc fresc i amb alguns arbres que proporcionen ombra. La font es troba enclotada, justament en una estructura bastida en pedra en la que hi ha unes escales que faciliten assolir la cota de la font. L'estructura compta amb un mur de pedra a manera de frontal pla en el que hi ha l'aixeta de la font i uns tubs com a sobreeixidors. Damunt l'aixeta hi ha la inscripció "Renovellada juliol 1990". La font queda oberta per la part del davant, cap al torrent, on vessa l'aigua sobrant. A la mateixa zona de la font al peu d'un arbre es conserva un carreu amb una altra inscripció amb el nom de la font.

La font està situada a tocar de la zona de Poble Avall, àrea urbanitzada a partir de finals del segle XVII i inicis del segle XVIII. És probable que la surgència d'aigua i la font ja fos utilitzada en l'època de construcció i ocupació de les cases properes a la font en època moderna. La font consta que va ser reformada al 1990 segons una inscripció conservada al frontal de la font.