Font d'Aleny
Calonge de Segarra

Aleny
    Situada al sud del nucli d'Aleny, en una fondalada sota d'aquest.

Les escales es troben força gastades, i alguns dels carreus trencats.
    Jordi Seró i Ferrer. [IN] SITU SCP

La font d'Aleny es situa en una fondalada sota el nucli d'Aleny. Es tracta d' un cos construït sota al nivell natural del sòl, pel que per accedir-hi s'han de baixar unes escales de pedra ben treballada. A banda i banda d'aquestes hi ha les parets de pedra feta amb carreus ben treballat. Al final de les escales hi trobem l'accés a l'interior amb una entrada amb arc de rajol. A sobre de l'entrada hi trobem un carreu de pedra amb la inscripció de 1893. A l'interior encara s'hi pot observar força. L'exterior de la font, s'ha tancat amb una barana de fusta per tal d'evitar que hi caigui algú.

Els veïns d'Aleny des de temps immemorials han aprofitat les aigües de la Font, ja fos per beure, rentar, regar o pel bestiar.
    Al segle XVIII tenim documentada la font, un safareig i un canal o sèquia que hi transportava l'aigua que sobreixia.
    Aquesta font però, també era molt apreciada pels veïns de Calaf, convertint-se en una de les preferides pels calafins per abastir-se d'aigua de boca, sobretot al segle XIX i part del XX. Aquest fet farà que l'ajuntament de Calaf es faci càrrec de les obres d'arranjament i manteniment de la font a canvi que els seus veïns en poguessin fer ús. Fins i tot es va fer un estudi per portar l'aigua de la font d'Aleny fins a Calaf. El seu aspecte actual és fruit de les darreres obres d'arranjament que hi feu l'ajuntament de Calaf.