Font Bona
Alpens

  Osona
  Sector central del terme municipal
  Emplaçament
  Uns 50 metres al sud del carrer de Baix

  Coordenades:

  42.11796
  2.09721
  425371
  4663268
  Número de fitxa
  08004-83
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Estat de conservació
  Dolent
  La font està coberta de vegetació, l'aigua que omple el safareig està bruta i l'accés és dificultós. Convindrisa netejar i condicionar l'entorn.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 33901DG2653N
  Autor de la fitxa
  Marta Homs i Jordi Compte

  La font Bona està situada a l'extrem sud del nucli urbà, uns metres més avall de l'última casa del carrer de Baix.
  S'accedeix a la font a través del carrer de Baix, que en abandonar l'última casa, passa a ser una pista forestal. A pocs metres de la darrera casa, en un revolt de la pista, trobem la font a mà esquerra, envoltada totalment de vegetació.
  La font està formada per un caminet empedrat que condueix a unes escales, també de pedra, que descendeixen fins a la font, aixoplugada sota una arcada de mig punt adovellada. La paret del fons de l'arcada està formada per carreus regulars i té a la part esquerra, el brollador, el costat del qual hi ha un abeurador que recollia l'aigua de la font per omplir el safareig que hi ha just davant. El safareig, de forma triangular, està construït amb murs de maçoneria de pedra, exceptuant la part més propera a la font, amb batedors de rajols. En un dels vèrtexs del safareig s'hi troba una pedra treballada de grans dimensions amb forma de desaigua.

  En el moment de la visita (juny de 2006) la font no rajava i en el safareig hi havia aigua, encara que molt bruta.

  Aquesta font era utilitzada pels veïns del poble per proveir-se d'aigua i per a rentar la roba, tot i que la font propera al nucli amb més anomenada eren les Fontetes, actualment perduda.