Font amb escalinata de Cal Dalmau
Rajadell

Masia Cal Dalmau. A 45 m. a l'est de la casa.

Amb esquerdes i vegetació, sobretot la part inferior i l'espai de la font
    AEA. Catàleg bens protegits 2014 (num. 36)
    OPC 2017-2020 F. Xavier Menéndez

Font amb una doble escalinata que havia de conduir a un espai de lleure i jardí. L'escala comença per un espai entre dos murs, sustentat per un arc de mig punt de pedra, per bifurcar-se en dos escales descendents en forma circular fins a un nivell inferior. Abaix, entre les dues escales, es veuen rastres del que havia de ser el sortidor de la font. El mur de la escala està rematat per una cinta de formigó i per sota, està bastit per balustres de pedra, amb orificis circulars. Els graons són també de pedra.

L'escalinata es situa a 45 m. a l'E, de la casa. Formava part d'una zona de lleure i jardí que va quedar inacabada. A ponent de la font es poden veure restes del que va ser o havia de ser un porticat, amb pilastres de pedra. També hi ha una taula circular de pedra.

La font i l'àrea de lleure i jardí prevista formava part del gran projecte de la propietat de cal Dalmau de crear una colònia de parcers al costat de la masia precedent, al darrer terç del segle XIX. El projecte, no reeixit, consistia en traslladar el model fabril al camp i fundar una gran explotació agrària dedicada principalment a la viticultura amb un gran edifici d'habitatges on els parcers hi tindrien casa i tina pròpia. Ja fos per l'arribada de la fil·loxera o per altres raons, el cas és que el promotor es va arruïnar i va emigrar a Amèrica (posteriorment fou assassinat) i el projecte quedà aturat.
    Tenim notícies de la masia des del segle XVI, quan es denominava cal Presseguer. Per la casa hi passava el camí ral, en direcció a cal Carcoler (cal Peric). La casa passà a mans de Pere Dalmau al casar-se amb la pubilla del mas, Eulàlia Campserver, a principis del segle XVII.