Fons fotogràfic referent a Vilassar de Dalt de Josep Salvany i Blanch
Vilassar de Dalt

Carrer de l'Hospital, 56 (08001 - Barcelona)

Fons d'imatges
    Josep Salvany i Blanch
    Biblioteca de Catalunya (C. de l'Hospital, 56; 08001 - Barcelona)
    Jordi Montlló Bolart

El fons fotogràfic referent a Vilassar de Dalt Josep Salvany i Blanch, dipositat a la Biblioteca de Catalunya consta de 12 fotografies en placa de vidre estereoscòpica, 6 x 13 cm datades entre els anys 1912 i 1913:
    - Castell de Vilassar: Fons Salvany SaP_091_12 (1913); SaP_039_06 (1912).
    - Castell i casa de pagès, SaP_091_13 (1913); , SaP_038_11 (1912); , SaP_289_01 (1913).
    - Església: Fons Salvany SaP_289_04 (1916); SaP_038_12 (1912); SaP_091_11 (1913); SaP_289_03 (1916).
    - Carrers: Creu a la plaça i carrer de Vilassar de Dalt, Fons Salvany SaP_289_02 (1916).
    - Ermita de Sant Sebastià: Fons Salvany SaP_289_05 (1916); SaP_289_06 (1916).

Josep Salvany i Blanch (Martorell 1866 - Barcelona 1929), va cursar estudis de medecina i cirurgia a la Universitat de Barcelona. Era un gran afeccionat a l'excursionisme científic i a la fotografia on ben aviat es va decantar per la fotografia estereoscòpica. Va col·laborar intensament en les edicions dels butlletins del Centre Excursionista de Catalunya durant els anys 1913 i 1925. El fons Salvany es troba dipositat a la Biblioteca de Catalunya i conté uns 10.000 clixés positius i negatius en placa estereoscòpica de vidre, format 6 x 13 cm, totes elles molt ben conservades en les seves capses originals i datades entre els anys 1911 i 1926. Amb aquest fons s'hi ha d'afegir dues agendes manuscrites i sis carnets de visita que permeten identificar i descriure cadascun dels clixés.

La Biblioteca de Catalunya es funda l'any 1907 amb el nom de Biblioteca de l'Institut d'Estudis Catalans i estava ubicada al Palau de la Generalitat.
    L'any 1914 la Mancomunitat de Catalunya li atorga el caràcter de servei cultural públic. Posteriorment, l'any 1917 es comencen a crear les seccions de reserva impresa, música i col·leccions especials que afavoriran la incorporació i futura catalogació de col·leccions i peces úniques. Més tard, el 1923 s'afegeixen la secció d'estampes, gravats i mapes. El 1931 l'Ajuntament de Barcelona aprova la cessió de l'antic Hospital de la Santa Creu, un edifici gòtic construït entre els segles XV i XVIII, com a seu de la Biblioteca, però no serà fins l'any 1940 que s'obrirà al públic amb el nom de Biblioteca Central. Ja l'any 1952 es constitueix la secció de revistes i el 1981 amb l'aprovació de la Llei de Biblioteques aprovada pel Parlament de Catalunya esdevé la Biblioteca Nacional de Catalunya i se li atorga la recepció, la conservació i la difusió del Dipòsit Legal de Catalunya. L'any 1993 s'incorpora l'hemeroteca, la fonoteca, el material menor i els serveis bibliogràfics nacionals, alhora que s'estructura el seu fons en les quatre unitats actuals: Bibliogràfica, Gràfica, Hemeroteca i Fonoteca. El 1998 es duen a terme varies reformes i la construcció d'un nou edifici. L'any 2000 s'inicia el procés de digitalització de documents, obrint-se nous portals l'any 2005 com l'ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues) i PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya) així com la Memòria Digital de Catalunya. L'any 2007 juntament amb altres biblioteques catalanes s'adhereixen al portal d'Internet Google Llibres per tal de digitalitzar centenars de milers de llibres, pergamins, incunables, fotografies, etc, per tal de posar-los a l'abast del públic. Actualment la Biblioteca de Catalunya té una superfície aproximada de 15.000m2 amb un total aproximat de 3.000.000 de documents i una base de dades estimada l'any 2011 en 1.440.979 documents.