Fons Fotogràfic Josep Salvany i Blach
Caldes de Montbui

Josep Salvany i Blach
    alarmes
    Biblioteca de Catalunya
    Laura Bosch Martínez

El Fons Salvany, dipositat a la Biblioteca de Catalunya, conté aproximadament 10.000 imatges en clixés positius i negatius en placa estereoscòpica de vidre en format 6 x 13 cm. Aquestes plaques fotogràfiques es conserven en les seves capses originals i cada una d'elles té un número identificador. Tot i que la majoria de fotografies estan realitzades pel propi Salvany podem trobar algunes d'altres membres del Centre Excursionista de Catalunya. L'abast cronològic de la col·lecció es situa entre 1911 i 1926.
    A aquest fons de plaques s'afegeixen sis carnets de visita i dues agendes manuscrites que permeten identificar cada clixé, aportant la descripció o títol de les imatges així com altra informació tècnica. En aquesta col·lecció digital les imatges s'han descrit, sempre que ha estat possible, seguint les anotacions d'aquestes agendes.
    Les fotografies de Salvany permeten un recorregut per la crònica social i cultural de la Catalunya de principis del segle XX. Tot i ser Barcelona i Martorell els entorns que més van interessar a Salven podem trobar imatges de la resta de llocs que va visitar. Esglésies, monestirs, creus de terme, esports de muntanya, paisatges, fonts, retrats de la gent del carrer i dels amics i familiars, són alguns dels temes d'aquesta col·lecció d'imatges. De Caldes de Montbui, destaquen un bon grup de fotografies, entre elles:
    Al pati senyorial de Caldes de Montbui (CM) -- Fons Salvany SaP_288_07
    Casa a CM -- Fons Salvany SaP_114_03
    Cova de la Verge del Remei a Caldes -- Fons Salvany SaP_114_05
    Des de la bassa del molí -- Fons Salvany SaP_288_03
    Nova vista de la bassa d'un molí de CM -- Fons Salvany SaP_288_04
    Nova vista del patí senyorial de CM -- Fons Salvany SaP_288_08
    Petit llac a prop del molí a CM -- Fons Salvany SaP_114_07
    Pont de CM -- Fons Salvany SaP_288_01
    Pont de CM a contrallum -- Fons Salvany SaP_288_02
    Portada de l'església de CM -- Fons Salvany SaP_288_05
    Un carrer de CM -- Fons Salvany SaP_114_08
    Vista d'un Crist en majestat a l'interior d'una església de CM -- Fons Salvany SaP_756_04
    Vista de CM des del balneari -- Fons Salvany SaP_756_02
    Vista de CM des del bosquet -- Fons Salvany SaP_756_03
    Vista parcial de CM -- Fons Salvany SaP_756_01

Josep Salvany i Blanch neix a Martorell el 4 de desembre de 1866. Va cursar estudis de medicina i cirurgia a la Universitat de Barcelona i es llicencià el 1891. Gran afeccionat a l'excursionisme científic i a la fotografia, l'any 1905 va ingressar al Centre Excursionista de Catalunya col·laborant activament en la publicació dels seus butlletins entre els anys 1918 i 1924. Van ser les seves excursions arreu de Catalunya les que li permetran crear una important col·lecció de fotografies. Va viatjar també per les Illes Balears i la resta d'Espanya, pels Estats Units, Europa, Egipte, Pròxim Orient, i en tots aquests viatges captà amb la seva càmera fotogràfica els monuments i la gent dels diferents països.
    Bon coneixedor de les tècniques fotogràfiques i de les innovacions tecnològiques va utilitzar la fotografia estereoscòpica, tècnica molt emprada entre els fotògrafs de l'època. Josep Salvany va morir a Barcelona el 28 de gener de 1929.