Fons Ferran de Pol
Arenys de Mar

Carrer de Bonaire, núm. 2
    Biblioteca Fidel Fita

Científic/Cultural
    Ajuntament d'Arenys de Mar (Riera del Bisbe Pol, núm. 8, 08350 Arenys de Mar)
    Jordi Montlló Bolart

La Biblioteca municipal Pare Fidel Fita conté a la seva Col·lecció Local els arxius documentals de diverses personalitats arenyenques que han estat rellevants dins l'àmbit cultural de la vila d'Arenys de Mar. Entre ells preserva el Fons Ferran de Pol, important per l´estudi de la nostra cultura i molt valuós per entendre què va representar per a molts catalans, l'exili i el seu pas pels camps de concentració.

Conté escrits originals de Ferran de Pol així com articles periodístics publicats a Mèxic (El Nacional) i Catalunya (Tele-Exprés, La Vanguardia,  Diari de Barcelona, El Maresme, Tele-Estel,...), fotografies personals, correspondència amb alguns dels escriptors més coneguts contemporanis seus (interessant la mantinguda amb Xavier Benguerel, Salvador Espriu, Joan Oliver o Joan Triadú, entre d'altres) i també ressenyes i comentaris crítics sobre la vida i l'obra de Lluís Ferran de Pol. Forma part d'aquest fons la revista Quaderns de l´exili que ell va fundar juntament amb Joan Sales. Es troba en aquest fons documentació escrita de la seva esposa Esyllt T. Lawrence. Interessant la documentació de la seva col·laboració a la revista arenyenca Vida Parroquial, amb una secció per als infants.

Forma part del llegat la biblioteca personal de Lluís Ferran de Pol i de la seva esposa Esyllt T. Lawrence, una biblioteca de contingut literari i polític i amb un bon nombre de llibres gal·lesos que està incorporada al fons general de la Biblioteca.

Lluís Ferran de Pol neix a Arenys de Mar el 17 de gener del 1911. Estudia Dret a la Universitat de Barcelona. Escriptor autodidacte, amb l'esclat de la Guerra Civil l'any 1936 s'allista a l'exèrcit republicà i marxa cap el front d'Aragó. L’any 1937 el seu llibre Tríptic obté el premi Narcís Oller de contes, obra que resta inèdita fins a l'any 1964. La derrota republicana motiva la seva marxa. És internat durant cinc mesos al camp de concentració de Sant Cebrià, ho explica en el llibre Campo de concentración (2003). Ferran de Pol embarca a Seta rumb a Veracruz. A Mèxic participa en la creació de dues revistes catalanoamericanes: Full Català i Quaderns de l'Exil. Dirigeix la secció d'art del diari El Nacional i col·laborà a la Revista de Filosofía y Letras de la Universitat de Mèxic. L'any 1946 es llicencia en Filosofia i Lletres.

L’any 1949 torna de l'exili i compagina, a Arenys de Mar, la seva feina d’advocat amb la creació literària i les col·laboracions periodístiques. Publica: Abans de l'alba (1954); La Ciutat i el tròpic (1956), que rep el Premi Víctor Català de l’any 1955; Érem quatre (1960); Miralls tèrbols (1966); De lluny i de prop (1973); els contes infantils Sedna (1980) i Entre tots ho farem tot (1982). El 1987 queda finalista del Premi Sant Jordi amb la novel·la Jo, ella i el càntic (1987), obra inèdita. Tradueix l’obra El Vell i el mar de Hemingway. L’11 de novembre del 1986 rep la Creu de Sant Jordi.

Mor a Arenys de Mar l'any 1995 a l'edat de 84 anys.