Fons documental de Martorell a l'Arxiu Nacional de Catalunya
Martorell

Llei 9/1993 del patrimoni cultural català
    Generalitat de Catalunya. Plaça Sant Jaume, 4 08003 Barcelona

Població

Dídac Pàmies Gual

L'Arxiu Nacional de Catalunya disposa d'un fons documental de 1872 documents que fan referència al municipi de Martorell, dividit en 16 seccions que enumerem seguidament: Agència Catalana de l'Aigua (47 documents entre els anys 1964-1991); Arxiu del Palau-Requesens (200 documents entre els anys 1208-1900); Antonio Gutiérrez Díaz (1 document entre els anys 1977-1986); Antoni Correa Veglisón (4 documents de l'any 1943); Ca N'aguilera de Piera (3 documents del segle XVIII i del segle XX); Comissió Liquidadora de la Mancomunitat de Catalunya (2 documents de l'any 1925); Federació Catalana de Futbol (1 document entre els anys 1940-1972); Generalitat de Catalunya (2a república) (36 documents entre els anys 1931-1936); Llinatge Marimon, Marquesos de Cerdanyola (3 documents dels anys 1374, 1434 i 1458); Llinatge Sentmenat, Marquèsos de Castelldosrius (16 documents entre els anys 1457 i 1647); Marià Rubió i Tudurí (1 document de l'any 1930); Prefectura del Districte Miner de Barcelona (30 documents entre els anys 1917-1975); Prefectura Provincial de Carreteres a Barcelona del Ministeri d'Obres Públiques (698 documents entre els anys 1846 i 1965); President Francesc Macià (10 documents entre els anys 1931-1933); Reial Audiència de Catalunya (1 document de l'any 1745); i 819 documents generats tant pels diferents ministeris de l'Estat Espanyol com pels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya al llarg del segle XX.

L'Arxiu Nacional de Catalunya va ser creat per Decret de la Generalitat de Catalunya l'any 1980, per tal de preservar i difondre el patrimoni documental de Catalunya. L'arxiu va ser creat amb dos objectius, per una banda ser l'arxiu general de l'administració de la Generalitat i per altra, esdevenir un arxiu històric de Catalunya, acollint així fons privats.
    Inicialment l'arxiu estava situat en un edifici de l'Eixample de Barcelona fins l'any 1995, quan s'inaugurà la nova seu i actual, al municipi de Sant Cugat del Vallès.