Fons documental de l'Arxiu Parroquial de Dosrius
Dosrius

Plaça de l'església de Sant Iscle i Santa Victòria, s/n - Dosrius
    Al cor de l'església parroquial de Sant Iscle i Santa Victòria

XIV-XXI
    Bisbat de Barcelona
    Adriana Geladó Prat

L'Arxiu parroquial de Dosrius està integrat pels fons documentals de les parròquies de Sant Iscle i Santa Victòria de Dosrius i de Sant Esteve de Canyamars. Està dipositat a l'església parroquial de Sant Iscle i Santa Victòria i presenta un abast cronològic de l'any 1356 fins a l'actualitat. Està format per pergamins, llibretes i llibres que recullen les diverses activitats de les dues parròquies. Entre d'altres conté llibres de visita (1628-1966), visites pastorals (1867-1941), llibretes de consuetes (1646-1959), llibres de comptes de diverses confraries (del Sant Crist, del Roser, de la Santa Creu), papers del Sindicat Agrícola Catòlic (1932-1950), llibres de misses i fundacions (1533-1874), censals, diversos manuals i els llibres de baptismes, matrimonis i òbits (des del 1559).

L'arxiu està pràcticament sencer des del primer registre documentat l'any 1356. Cal tenir en compte que, fins l'any 1868, Dosrius i Canyamars constituïen la mateixa parròquia. En aquest moment, la sufragània de Sant Esteve de Canyamars s'independitzà de la de Dosrius. Per aquest motiu, amb anterioritat a aquesta data, els actes sacramentals estan enregistrats en un mateix llibre (tot i que en alguns casos estaven separats) i, posteriorment, les referències queden definitivament separades. Pel que sabem, a mitjans dels anys 60 del segle XX, alguns documents foren restaurats a les Benetes de Sant Pere de les Puelles de Barcelona, donat el seu mal estat de conservació. Pel que fa als llibres sacramentals de la parròquia de Canyamars, sembla que el corresponent als matrimonis de l'any 1891es va extraviar.

GUANYABENS, Nicolau (1996). Inventari de l'Arxiu parroquial de Dosrius. [Inèdit]. GUINART I ALONSO, Agustí (2008). "Els arxius parroquials de Dosrius i Canyamars". Duos Rios, núm. 2, p. 15-17. GUINART I ALONSO, Agustí (2008). "Els cognoms de Dosrius i Canyamars als arxius parroquials". Duos Rios, núm. 2, p. 18-23. RAMIS NIETO, Josep. "Els arxius parroquials de Dosrius: font per a l'estudi de la demografia local". A Dosrius. Una visita al passat. 2-14 d'octubre de 2016. Bloc. Accés el 27 de setembre de 2017. Http://www.scgenealogia.org/projectes/enxarxeu-ho/buidatges.html [Consulta: 13-05-2018]. Http://adosrius.files.wordpress.com/2016/03/baptismes_canyamars_dosrius.pdf [Consulta: 13-05-2018].