Fons documental de l'Arxiu municipal
Santa Maria d'Oló

Avinguda Manuel López, 1. Nucli urbà d'Oló

XIX-XXI
    Cultural
    Ajuntament de Santa Maria d'Oló
    Jordi Piñero Subirana

Fons documental de l'Ajuntament de Santa Maria d'Oló que es conserva en un semisoterrani d'un edifici annex a la casa consistorial, dins del mateix recinte. Concretament, a sota la llar d'infants. Inclou la documentació històrica i també l'arxiu administratiu en curs, però la part de la documentació semi-activa es troba en una sala de la planta baixa de l'Ajuntament, guardada en armaris compactes. Ja fa uns anys que l'arxiu ha estat objecte d'una intervenció d'ordenació i adequació per part de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Seguint el quadre de classificació d'aquest ordenament, els fons inclouen els següents grups de sèries: 1. Administració general (documentació conservada des de 1845), 2. Hisenda (des de 1842), 3. Proveïments (des de 1924), 4. Serveis socials (des de 1925), 5. Sanitat (des de 1853), 6. Obres i urbanisme (des de 1882), 7. Seguretat pública (des de 1860), 8. Serveis militars (des de 1832), 9. Població (des de 1863), 10. Eleccions (des de 1858), 11. Ensenyament (des de 1874), 12. Cultura (des de 1926), 13. Serveis agropecuaris i medi ambient (des de 1865), 14. Col·leccions factícies (des de 1930).
    A més d'aquests fons generats per l'administració pròpia de l'Ajuntament, a l'arxiu es conserven també fons provinents del jutjat de pau (1845-1993), de la Jefatura local del Movimiento (1967-1977), de la Cooperativa d'habitatges Dalt les Cases (1943-1984), així com un destacat fons de l'empresa Hemalosa (1932-2018). Els documents més antics de l'arxiu estan relacionats amb els allotjaments militars i subministraments a la tropa (1832-1844).

Informació facilitada per Rafael Ginebra Molins, arxiver itinerant de la OPC Diputació de Barcelona

Entre juny de 1997 i febrer de 1998 es va portar a terme la primera fase de classificació i ordenació de l'arxiu municipal per part de la Diputació de Barcelona. El 20 de novembre de 2008 es va firmar el conveni d'adhesió per entrar a formar part del Programa de Manteniment en la Xarxa d'Arxius Municipals (XAM) de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. En aquests moments l'arxiver encarregat és Rafael Ginebra Molins. Recentment, el 2018, s'ha incorporat a l'arxiu un interessant fons provinent de l'empresa HEMALOSA, que va ser, durant molts anys, el principal puntal de l'economia d'Oló. Tanmateix, bona part d'aquesta documentació no fa referència a Oló sinó a altres seus d'aquesta empresa, que tenia per exemple diferents fàbriques a Valladolid.

GINEBRA MOLINS, Rafael (26-02-2020), nota de premsa a la Comunitat de la Xarxa d'Arxius Municipals: http://xam.diba.cat/news/2020/02/26/arxiu-municipal-de-santa-maria-d-ol…