Fons documental de l'Arxiu Històric Parroquial
Ullastrell

Dins del nucli urbà, a llevant del turó del Rector, al costat de l'església

XV-XX
    Llei 10/200, de 13 de juliol, d'arxius i documents
    Parròquia de Santa Maria d'Ullastrell/Bisbat de Terrassa
    Adriana Geladó Prat

L'Arxiu històric de la parròquia de Santa Maria d'Ullastrell està situat a l'edifici de la rectoria. Presenta un inventari de la documentació de la parròquia desde l'any 1408 fins al 1939, organitzat en set unitats documentals: I-Llibres sacramentals (llibres de naixements, confirmacions, matrimonis i òbits), II-Llibres de cofraries i associacions religioses, III-Documentació oficial impresa (ordres reials, visites eclesiàstiques), IV-Rendes de la parròquia (ingressos de les misses i dels delmes), V-Documentació de l'Obra (béns materials de la parròquia), VI-Documentació del Batlle (documents conservats del batlle a la parròquia) i VII-Varis. Algunes obres destacables del fons són un capbreu de l'any 1591, el llibre dels Delmes del segle XVII i el llibre del Batlle del segle XVI.

Llei 10/200, de 13 de juliol, d'arxius i documents (DOGC 3437, 24-07-2001).

L'any 1987, Pere Pastallé es va ocupar de la realització de l'inventari de l'arxiu parroquial de Santa Maria d'Ullastrell, establint el quadre classificatori a partir de la consulta d'altres arxius similars i organitzant la documentació conservada. Bona part d'aquesta documentació s'ha conservat gràcies a les accions d'antics rectors de la parròquia, que decidiren fer còpies dels documents més malmesos perque perduressin en el temps. L'estat de conservació d'alguns dels documents de l'arxiu és força deficient, tot i que també n'hi ha de força antics en molt bon estat.

PASTALLÉ, Pere (1987). "Ullastrell, qui ets?". Ullastrell Ressó Local, núm. 128, setembre 1987, p. 4. PASTALLÉ, Pere (1987). Inventari de l'arxiu històric de la parròquia de Santa Maria d'Ullastrell. Ullastrell: inèdit.