Fons documental de l'Arxiu Episcopal de Vic
Sant Martí de Tous

Legal i física
    Llei 10/2001d'arxius i documents
    Bisbat de Vic
    Núria Cabañas

L'Arxiu Episcopal de Vic disposa d'un fons documental de 90 documents que fan referència al municipi de Sant Martí de Tous dividit en tres seccions: Visites pastorals (67 documents entre els anys 1331-1856); documents del segle IX-X (3 documents entre els anys 960 i 987) i documents del segle XI (20 documents entre els anys 1015-1100).

L'Arxiu Episcopal de Vic va ser creat juntament amb el bisbat a finals del segle IX i actualment ocupa el sobreclaustre de la Catedral de Vic i part dels pisos superiors del Palau Episcopal. És un dels conjunts documentals i bibliogràfics més importants, ja que conté tots els documents relacionats amb el Bisbat de Vic però també els de les institucions eclesiàstiques que hi estan vinculades. El segle XII es va separar el fons documental del Capítol de Canonges del fons documental de la Mensa Episcopal. Aquest fet, va ocasionar que durant la Guerra Civil (l'estiu de 1936) es cremes una tercera part del fons documental de la Mensa Episcopal. Després de la guerra s'unificaren els dos arxius i s'han anat incorporant nous arxiu parroquials i alguns fons personals i patrimonials.