Fons documental de l'Arxiu de l'Obra del Cançoner de Catalunya
Sant Julià de Cerdanyola

Biblioteca de l'Abadia de Montserrat

Santuari de Montserrat
    María del Agua Cortés Elía. OPC

A la Biblioteca de Montserrat es conserva l'Arxiu de l'Obra del Cançoner de Catalunya, fruit de les recerques de les missions realitzades a principis del segle XX. Entre la documentació es conserven els documents de la Missió de recerca a la Casa de Caritat de Barcelona feta per Joan Tomàs, formada per les entrevistes a l'Hereu Mill, Joan Casals, de Sant Julià de Cerdanyola.

L'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, un important projecte impulsat i patrocinat per Rafael Patxot i Jubert amb el suport de l'Orfeó Català que es va realitzar entre 1922 i 1936. Va comptar amb la participació de diferents entitats de tot el territori, així com músics, etnògrafs i folkloristes. La recopilació dels materials es va portar a terme amb les anomenades Missions de recerca, els Concursos i les Donacions, que van recollir danses, músiques, cançons, instruments, .... de les terres de parla catalana però que, malauradament, va quedar interromput per l'esclat de la Guerra Civil. Els fons documental va estar molts anys amagat, primer a Barcelona i més tard a Suïssa, fins que es va dipositar l'any 1991 a la Biblioteca de l'Abadia de Montserrat, tenint cura el Pare Josep Massot i Muntaner. La consulta d'aquesta obra també es pot fer gràcies a les còpies microfilmades que hi ha dipositades a l'Arxiu de Patrimoni Etnològic de Catalunya de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i a la Biblioteca de Catalunya. Una part de la documentació es va publicar en 21 volums que contenen part del material recopilat, a càrrec del Pare Massot i editats per l'Abadia de Montserrat.
    El volum XIX (Massot, 2009), recull la missió de recerca a la Casa de Caritat de Barcelona feta pel músic i folklorista Joan Tomàs i Parès (1896-1967). Aquest va entrevistar Josep Casals i Cirera de Sant Julià de Cerdanyola, conegut com l'Hereu Mill, del que va recollir 218 cançons entre el desembre de 1926 i el febrer de 1927. Gràcies a aquesta recerca actualment coneixem algunes cançons i danses de la zona, com són Els Aranyons, el Ball de Tres Parts de Sant Julià de Cerdanyola, la Bolangera, el Ball del Barber, entre d'altres cançons i danses.

Massot i Muntaner, Josep (2009) Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Materials Volum XIX. Missions de recerca a la Casa de Caritat de Barcelona. Per Joan Tomàs. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. P. 31.
    Tomàs i Guilera, Jordi (2008) El mestre Joan Tomàs i Parés: passió per la cançó popular. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca de cultura popular Valeri Serra i Boldú, 19.