Fons d'imatges de Vallcebre al Centre Excursionista de Catalunya (CEC).
Vallcebre

Legal i física
    Llei 10/2001, de 13 de juliol, d'Arxius i Documents
    Centre Excursionista de Catalunya
    Anna Junyent Traserra

Al fons fotogràfic del CEC hi podem trobar 4 fotografies referents a Vallcebre. Les fotografies són les següents (referència, títol, lloc, autor, any i descripció): -3255: Capella, Sant Julià de Vallcebre, Antonio Gallardo, novembre 1926. La imatge ens mostra dos pastors amb el seu ramat passant per darrere de l'església de Sant Julià de Fréixens, que es pot apreciar al fons. -3256: Capella, Sant Julià de Vallcebre, Lluís Estasen i Pla, desconegut (tot i que anterior a 1927 que és quan es va dipositar a l'AFCEC). Vista de la façana principal de l'església. -3257: Mas de Pey, Santa maria de Vallcebre, Lluís Estasen i Pla, desconegut (tot i que anterior a 1927 que és quan es va dipositar a l'AFCEC). Fotografia de la masia amb el seu enorme paller a mà esquerra. -3258: L'Hostalet, Santa Maria de Vallcebre, Lluís Estasen i Pla, desconegut (tot i que anterior a 1927 que és quan es va dipositar a l'AFCEC). Imatge de l'era de l'Hostalet on un jove carrega llenya sobre una mula. Al ser darrere la casa, i a mà esquerra el paller.

L'arxiu està en obres i no es pot consultar la resta d'informació, per tant, el fons d'imatges del qual disposen pot ser major que l'esmentat en la present fitxa.

El Centre Excursionista de Catalunya té els seus orígens el 26 de novembre de 1876, quan Josep Fiter junt amb quatre partícips més, determinaren la creació d'una associació excursionista: «Amb el fi d'investigar tot quant mereixi la preferent atenció sota els conceptes científic, literari i artístic, en la nostra benvolguda terra, es crea una societat que es titularà Associació Catalanista d'Excursions Científiques». L'associació es posà en marxa sota la direcció de Josep Fiter i s'hi uniren Cèsar August Torras i Àngel Guimerà, entre d'altres. En els seus inicis, el Centre va tenir dues vessants, la cultural i l'esportiva, que durant 13 anys es manifestaren separadament entre l'Associació Catalanista d'Excursions Científiques i l'Associació Catalana d'Excursions. L'abril de 1891 Antoni Rubió i Lluch fou elegit i nombrat nou president del Centre Excursionista de Catalunya, per tant, la unió de les dues entitats quedà pal·lesa de forma evident aquest any. El CEC ha destacat per les diverses tasques i activitats que ha dut a terme en l'àmbit cultural i esportiu. Aquest fet ha propiciat que el CEC disposi d'una gran àrea documental amb: una biblioteca, un arxiu històric, un arxiu fotogràfic, un fons de l'Estudi de la Masia Catalana i un petit fons d'art. El fons CEC està format per donacions de socis i no socis i s'hi ha arribat a dipositar unes 300.000 fotografies en els poc més de 100 anys de la seva història. Alguns dels fons que composen el AFCEC són: Fons Albert Oliveras i Folch, Fons Arnau Izard i Llonch, Fons Cèsar August Torras i Ferreri, Fons Enric Ribas i Virgili, Fons Jean Thomas, Fons Josep Roig i Trinxat, Fons Lluís Estasen i Pla, Fons Lluís Marian Vidal i Carreras, etc. D'Antonio Gallardo ben poca cosa en sabem, únicament que fou l'autor de diverses fotografies del Berguedà, entre elles la de Sant Julià, i que fou ell mateix el que cedí el seu fons al CEC. Lluís Estasen i Pla (1890-1947). Gran amant dels esports la muntanya i la fotografia. Destacà amb l'escalada, on introduí tècniques innovadores juntament amb els seus companys, i també amb l'esquí. Les seves imatges són de temàtica muntanyenca i no hi poden faltar els esports ni el Pirineu, el Pedraforca, Montserrat i el Montseny.