Fons del Grup d'Actors del Lluçanès
Prats de Lluçanès

Centre cívic i cultural. c/ Montserrat, 2. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Fons bibliogràfic
    Associació Grup d'Actors del Lluçanès (GALL). c/ Montserrat, 2. 08513. Prats de Lluçanès.
    Jordi Compte i Marta Homs

El fons bibliogràfic de l'associació Grup d'Actors dels Lluçanès està especialitzat en l'àmbit teatral tant a nivell local (Prats de Lluçanès), territorial (Lluçanès), com a nivell comarcal (Osona i Ripollès), i és un dels més complerts de la comarca. Al fons bibliogràfic s'hi poden trobar diferents materials vinculats al teatre com llibres, obres de teatre, estudis, monografies, fotografies, reportatges, reculls de premsa; es troben també en diversos suports: audiovisual, digital, paper, CD, DVD, etc. Cal destacar el recull de prop de 1.000 obres de teatre i un centenar de llibres de teoria del teatre. També són rellevants els estudis fets per la pròpia associació GALL sobre l'estat del teatre a les comarques d'Osona i el Ripollès, els actes culturals a la comarca o el treball de recerca "El teatre amateur avui" realitzat en motiu de la participació del Congrés de Cultura de l'any 1996/97. Al fons també hi ha recollides les monografies de les obres de producció pròpia del GALL (originals i d'autor), les edicions pròpies d'obres, contes, cd's, així com la reedició de biografies o els estudis monogràfics de personatges i entitats compromeses amb la cultura del Lluçanès, els quals eren guardonats amb "la flor natural del Lluçanès". També es porta a terme un recull de premsa des de que va néixer l'associació al 1990. Per altra banda, associat al GALL, hi ha la Coordinadora de Grups Amateurs de Teatre d'Osona que realitza des de 1997 un recull de cartells, programes i notícies de tots els grups de teatre d'Osona i al Ripollès. Així mateix, també es realitza un reportatge digital de totes les obres que es representen cada any a Osona i al Ripollès, en el qual s'inclou una fitxa tècnica i diverses fotografies i imatges. La Coordinadora també edita la revista monogràfica de teatre "Molta merda". A part del fons dedicat al teatre també hi ha un ampli i exhaustiu recull bibliogràfic de temàtica del Lluçanès i de la població Prats de Lluçanès. Així mateix, llibres, fulletons editats per l'ajuntament de Prats (festes, actes, programes de la festa major), la col·lecció complerta de les revistes de publicació local i comarcal com l'Estel, l'Espurna o el Temperi, butlletins municipals, etc.

Caldria actualitzar l'inventari i fer un registre informàtic del fons per tal de facilitar la consulta.

L'associació Grup d'Actors del Lluçanès - GALL- va néixer el 1990. És una entitat creada amb la finalitat de fomentar la dinamització teatral del Lluçanès sense descartar, però, la possibilitat d'expandir-se cap a d'altres vessants culturals. Les persones que formen el GALL no són professionals del teatre, però han cercat sempre l'ajuda de gent que sí que ho és, tant per a la direcció dels muntatges com per als diferents tallers que han realitzat. Amb la creació del GALL es va portar a terme un projecte que s'anava gestant des de feia molt temps: treballar conjuntament persones procedents dels diferents pobles de la comarca. EL GALL, des de bon començament, ha potenciat i seguirà potenciant la diversitat i procedència de les persones integrants del grup. Des del 1998 organitzen una programació mensual de teatre no professional amb la col·laboració de l'Ajuntament de Prats de Lluçanès, i des del 2005 impulsa la Festa de les Arts, promocionant els artistes del Lluçanès i portant al carrer la plàstica, la poesia i tots els camps de les arts. Les obres i tallers realitzats són els següents: 1990 A PLENA PELL - Muntatge sobre l'obra poètica de Josep Riera. Direcció Climent Sensada. 1991 ACCIÓ PER LA PAU - Muntatge de creació pròpia amb motiu del IV Concurs Literari per a Joves del Lluçanès. (*) Direcció Isidre Rebenaque. VISC - Muntatge sobre l'obra poètica de Miquel Martí i Pol. Direcció Montserrat Grau. 1992 EL RIU - Obra escrita per Jacint Sala, guardonada amb el premi de teatre breu de la Nit de Santa Llúcia. Direcció Jacint Sala BLANC I NEGRE - Escenificació del conte de la Roser Iborra amb motiu del V Concurs literari per a Joves del Lluçanès. (*) Direcció M. Àngels Parareda. 1993 PLAER DE DONA - Adaptació teatral de textos d'escriptores catalanes: M. Mercè Roca, M. Mercè Marçal, Mercè Rodoreda, Isabel-Clara Simó, M. Aurèlia Capmany i Montserrat Roig. Direcció Climent Sensada. 1994 NAPA - Text de Jordi Lara. Direcció d'Elisa Crehuet. 1996 AMB VEU D'AMIC - Muntatge poètico-musical de Pilar Cabot. Direcció Josep Suriñach. PUDOR DE CREMAT - Escrita per Joan Iborra a partir d'una idea d'Elisa Crehuet i improvisacions del GALL. Direcció Elisa Crehuet. ROMANÇO DEL CASTELL DE LLUÇÀ - Adaptació de Ramon Erra. (*) Direcció GALL. 1997. LA BRUIXA NAPA - Adaptació del text NAPA de Jordi Lara. (*) Direcció Elisa Crehuet. BEN PLA - Un recorregut per textos de Josep Pla. Direcció Jacint Sala. 1998 ROMANÇO DEL PEROT ROCAGUINARDA - Adaptació Ramon Erra. (*) Direcció Elisa Crehuet MIRA'T - Creació i Direcció Cruz Gaig. 1999 LA MASOVERA NO VA AL MERCAT de Ramon Erra. (*) Direcció Joan Iborra. 2000 TEMPS DE VIDRE - Monogràfic poètic de Josep Riera. Direcció Climent Sensada. 2001 ROMANÇOS A ENTRADA DE FOSC - Adaptació de Ramon Erra (*) Direcció M. Àngels Parareda 2002 COM, QUE QUÈ DE QUÈ - Textos de diferents autors; Sergi Belbel, Roser Iborra, Joan Fuster i Giocomo Casanova. (*) Direcció M. Àngels Parareda EL PEIXET RAMONET - Un conte de Joan Iborra. Totes les vivències d'un peixet eixerit. 2003 ADREÇA DESCONEGUDA de Kressmann Tayor amb escenografia de Dimitri Coppola Direcció M. Àngels Parareda. 2004 EL MISTERI DE NADAL de Francesc Gay. Direcció M. Àngels Parareda. 2005 EL CASTELL DE FOCS - Taller de teatre dirigit per Climent Sensada JOAN SENSE POR - Taller d'ombres EL MISTERI DE NADAL de Francesc Gay. Direcció M. Àngels Parareda. 2006 DINAMITA - Taller de teatre dirigit per Ramon Vilardell DANSA D'AGOST de Brian Friel amb direcció Jordi Arquès EL MISTERI DE NADAL de Francesc Gay. Direcció M. Àngels Parareda.